Lady Gaga – Artpop

lady_gaga-artpop.jpg“I know I fucked up again” zingt Lady Gaga in “Dope” op haar nieuwe plaat. Nota bene op een van die weinige momenten dat elektronische beats achterwege blijven. Eerder dit jaar leken haar akoestische live-uitvoeringen nog te gaan wijzen op een verrassing. Maar nee. Ik kan mijn recensie van Born This Way wel weer overschrijven (citaat: “artistiek heeft dit dezelfde waarde als tweedehands Kylie Minogue-cd’s op de vrijmarkt”). Artpop werd vanwege zijn titel al het hele jaar belachelijk gemaakt op sociale media. Achteraf terecht dus. De hipstertekst van “Applause” of het – toegegeven – hilarische “Boulangerie!”-moment in “Donatella” kunnen de rest totaal niet compenseren. Moet je maar niet in “Venus” Uranus gaan bezingen. Sample van Sun Ra of niet, als je een grap van de Vengaboys gaat herhalen verdien je het om keihard te floppen. Wat vooral zo jammer is omdat ik stiekem best heel blij ben met een páár liedjes op de plaat. De knettergekke bassline van het verplichte stotternummer “Aura” (na 1:13) is heerlijk. Dat nummer had trouwens natuurlijk gewoon “Burqa” moeten blijven heten, want daar gáát het over. En ook “G.U.Y.”, “Sexxx Dreams” en “Do What U Want” zijn verdraaid catchy. Maar dat was het dan. Verder verdient Artpop eigenlijk helemaal geen recensie op deze plek, want het is net Born This Way: er is niets bijzonders, vernieuwends of uitdagends over te melden. Minder van hetzelfde. Wéér zo’n lelijke Photoshop-hoes. Wéér een hoop hype over haar uiterlijk, en geen enkele inhoud. Lady Gaga komt niet alleen niet meer boven haar concurrentie uit, ze kloont zelfs zichzelf. Het hele PR-offensief van haar team Haus of Gaga bestaat uit hypen, hypen, hypen. Alle moderne middelen inzetten om daarmee géén boodschap te uiten. De Artpop-app stelt weinig voor en Gaga’s eigen Facebook-kloon LittleMonsters.com is sinds de launch nauwelijks meer vernieuwd. Dat moet de meest gevolgde Twitteraar op aarde toch beter kunnen? Wat Artpop namelijk had moeten zijn, was een knipoog naar de tegencultuur. Lady Gaga heeft dan ook aangekondigd dat dit album de ‘commerciële’ kant van het Artpop-project is, maar als deze Bittorrent-bundel de kunst moet voorstellen, geef mijn portie dan maar aan Fikkie. Sorry, hier hoef ik zelfs geen remix-cd meer van.


mij=Streamline / Interscope / Universal

15 reacties

 1. Stonehead

  Op SXSW was haar keynote een erg softe aanval op Universal, en haar optreden muzikaal een tegenvaller. Maar wie let daarop he…
  http://www.theguardian.com/music/musicblog/2014/mar/14/lady-gaga-live-at-sxsw-five-talking-points
  In de tussentijd is Artpop op cd midprice geworden. Wat je niet direct uit het cd-boekje haalt: “Aura” is meegeschreven door Infected Mushroom (Amit Duvdevani en Erez Eisen), en “Do What U Want” en “Applause” door DJ Snake.

 2. Stonehead

  “Weet je wat, we smijten er nog een clip tegenaan” moet Lady Gaga gedacht hebben. In zeven minuten passeren iets van drie verschillende nummers van ARTPOP met daarbij superdure visuals. Jezus, Gandhi, John Lennon en Michael Jackson worden weer tot leven gewekt en verder is het vertrouwd onnavolgbaar.
  https://www.youtube.com/watch?v=PNu_-deVemE
  Overigens is na “Princess Die” ook “Brooklyn Nights” gelekt, dat oorspronkelijk deel van Artpop geweest zou zijn.
  https://www.youtube.com/watch?v=LXF8zQLuEUw

 3. stonehead

  Overigens heeft ene Adam Sorice ooit tien pagina’s wetenschappelijke lectuur gewijd aan Gaga’s onzinteksten. Best aardig! Zoek op “Écriture féminine and the female language of Lady Gaga”

 4. Stonehead

  Lady Gaga “excuseert zich” voor ARTPOP:
  http://www.theguardian.com/music/2014/jan/08/lady-gaga-mismanaged-artpop-troy-carter
  http://www.nu.nl/muziek/3668990/lady-gaga-biedt-excuses-artpop.html
  Ze is trouwens helemaal niet meer de meestgevolgde Twitteraar, ze is ingehaald door Barack Obama, Justin Bieber en Katy Perry: http://mashable.com/2014/01/31/katy-perry-twitter-50-million-followers/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link
  Op SXSW was haar keynote een erg softe aanval op Universal, en haar optreden muzikaal een tegenvaller. Maar wie let daarop he…
  http://www.theguardian.com/music/musicblog/2014/mar/14/lady-gaga-live-at-sxsw-five-talking-points
  In de tussentijd is Artpop op cd midprice geworden. Wat je niet direct uit het cd-boekje haalt: “Aura” is meegeschreven door Infected Mushroom (Amit Duvdevani en Erez Eisen), en “Do What U Want” en “Applause” door DJ Snake.
  “Weet je wat, we smijten er nog een clip tegenaan” moet Lady Gaga gedacht hebben. In zeven minuten passeren iets van drie verschillende nummers van ARTPOP met daarbij superdure visuals. Jezus, Gandhi, John Lennon en Michael Jackson worden weer tot leven gewekt en verder is het vertrouwd onnavolgbaar.
  https://www.youtube.com/watch?v=PNu_-deVemE
  Overigens is na “Princess Die” ook “Brooklyn Nights” gelekt, dat oorspronkelijk deel van Artpop geweest zou zijn.
  https://www.youtube.com/watch?v=LXF8zQLuEUw
  Overigens heeft ene Adam Sorice ooit tien pagina’s wetenschappelijke lectuur gewijd aan Gaga’s onzinteksten. Best aardig! Zoek op “Écriture féminine and the female language of Lady Gaga”
  Lady Gaga geeft geen kik bij de ALS Ice Bucket Challenge. Ze ziet er overigens uit om op te schieten.
  http://time.com/3135837/lady-gag-als-ice-bucket-challenge/
  Ik heb overigens nu al geen zin in die nieuwe jazzplaat met duetten van haar met de 200 jaar oude Tony Bennett. Brrr.

 5. Stonehead

  Waarom? Zoiets is toch supergaaf? Waarom dat morele vingertje ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’? Laat mensen zich alsjeblieft in totaal belachelijke kostuums hijsen als ze dat toch willen, laat mensen zichzelf zijn of op zijn minst uitproberen om iets nieuws te doen. Ik houd daarvan. En laten we wel wezen, een van de leuke aspecten van Lady Gaga *zijn* haar knotsgekke, altijd bewonderenswaardige outfits.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven