The Damned and Dirty – Sell Your Soul

The Damned And Dirty - Sell Your SoulEn toen werd ik op het verkeerde been gezet. (Nee, het andere.) De hoes met grijstinten en B-film-sciencefiction-letters maakte dat ik een ongecompliceerd Amerikaans hardrockbandje verwachtte. Dat ongecompliceerd klopte nog wel – in de goede betekenis van het woord -, maar stompende Americana is toch iets heel anders. The Damned And Dirty is bovendien zo Nederlands als hagelslag. De band bestaaat uit gitarist Micha Sprenger en zanger/harmonicaspeler Kevin de Harde, beiden ook actief in BluesMotel. Sell Your Soul is hun tweede album. In verschillende bezettingen (volledige band, of slidegitaar en harmonica zoals onder andere in opener “Out Of Sight”) komen er dertien tracks voorbij die meer dan lekker zijn. De deltablues is nooit ver weg, maar het wordt nooit quasi-authentiek. Integendeel, elk nummer klopt aan deze plaat, met steeds weer andere instrumenten die de aandacht krijgen. Logischerwijs zijn gitaar, harmonica en zang steeds de basis, maar de ene keer zit er een heerlijk orgeltje op de achtergrond, de andere keer wordt de show gestolen door prachtige oewah-koortjes. En dan is er met “If It Ain’t Got You” ineens een uitstapje naar een heerlijk jazzy nummer. Eigenlijk weet ik na al die jaren recenseren wel dat Nederland heel wat goede bluesacts kent, maar The Damned And Dirty wist me toch weer te verrassen. Op hun site hebben ze een prachtige quote staan van een recensie van het blog Earwave: ‘When I think about Blues music, I tend not to think about Holland. That just changed.’ Dat zegt alles. Mijn ziel is verkocht.


mij=Fuck Yeah / 20 Twelve

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven