Ghost B.C. – If You Have Ghost

Ghost - If You Have Ghost EPArme Amerikanen. Ze hebben geen flauw idee wat ze nou aanmoeten met Ghost, in de Amerikaanse markt en op Spotify Ghost B.C. geheten. Zweden die als anonieme Ghouls in pijen optreden met de even anonieme frontman Papa Emeritus in kardinaalskleding met doodshoofdmake-up. Kiss snappen Amerikanen nog, da’s een over-the-top verkleedpartijtje, maar de link met religie en – huuh! – satanisme bij Ghost maakt het problematisch in de VS. Vandaar dat er ook nationale ophef ontstaat als een fastfoodrestaurant een Ghostburger op het menu zet. De muziek is er daardoor inmiddels ten onrechte volledig naar de achtergrond verdwenen. Maar kom op zeg, hoe serieus zullen de heren – zijn het wel allemaal heren? – dat imago zelf nemen als je kijkt naar de covers-EP If You Have Ghost? Covers van – godbetere het lijkt hier een passende uitdrukking – ABBA en Army Of Lovers! Geproduceerd door ene Dave Grohl nog wel, die naar verluidt ooit als Ghoul heeft meegespeeld. De keuze van de covers wil niet zeggen dat deze EP volledig buiten hun normale stijl valt. Een song als “Body And Blood” van het laatste album Infestissumam is ook gewoon een popsong met hier en daar wat harde gitaren. ABBA’s “I’m A Marionette” en Depeche Mode’s “Waiting For The Night” waren bovendien al bekend als bonustracks van dat album. De vier covers, “If You Have Ghosts” van psychedelische rocker Roky Erickson, ABBA’s “I’m A Marionette”, Army Of Lovers’ “Crucified” en Depeche Mode’s “Waiting For The Night”, zijn stevig verbouwd en klinken alsof ze gewoon van Ghost zelf zijn. Alleen is en blijft “Crucified” in mijn opinie een simpel niemendalletje, ook al krijgt het hier een fraaie Rammsteinesque uitvoering. Anders dan ik had verwacht is “I’m A Marionette” mijn favoriet. De heavy gitaarriff en het orgel hadden de ABBA-versie veel goed gedaan, kan ik u zeggen. De minste track is “Waiting For The Night”, die energie mist. Als toetje is er nog een liveversie van “Secular Haze” van Infestissumam. Dit is een leuk tussendoortje, maar het slot maakt gek genoeg dat ik vooral een live-album wil van Ghost….


mij=Spinefarm

13 reacties

 1. Eddy

  Zag op Joetjoep verschillen filmpjes van liveoptredens staan en ik moet zeggen. Dat smaakt naar meer.
  @Prikkie: het is wel gemakkelijk om ABBA te vergelijken met Army of Lovers. Hun liedjes moeten wel goed zijn als je kijkt welke bands ze coveren en vooral de manier waarop. Op YT staat een zeer mooie Mashup ABBA vs Van Halen – Super Jumper. 🙂

 2. Eddy

  Een cover moet mijns inziens verrassen en vooral niet een exacte kopie zijn. Daarom vind ik de Ghost-versie juist leuk. Mijn waardering voor ABBA is dus groter, want ik vind de muziek van een hoger niveau dan van dat gruwelijke motr-spul. Daarnaast wou het oog ook wat. 🙂

 3. Stonehead

  Van Justin Bieber zijn inmiddels Playmobil-poppetjes te koop, een Ghost-Lego-set zie ik zelf eigenlijk wel zitten… Fijne band hoor!
  Zag op Joetjoep verschillen filmpjes van liveoptredens staan en ik moet zeggen. Dat smaakt naar meer.
  @Prikkie: het is wel gemakkelijk om ABBA te vergelijken met Army of Lovers. Hun liedjes moeten wel goed zijn als je kijkt welke bands ze coveren en vooral de manier waarop. Op YT staat een zeer mooie Mashup ABBA vs Van Halen – Super Jumper. 🙂
  Ik moest er vooral om lachen toen ik ze live zag.
  Eddy: dat de liedjes van ABBA compositorisch wel deugen ontken ik niet. Maar verder staat ABBA voor mij voor gruwelijke middle-of-the-road-pop en da’s toch niet wat je verwacht bij Ghost…
  Een cover moet mijns inziens verrassen en vooral niet een exacte kopie zijn. Daarom vind ik de Ghost-versie juist leuk. Mijn waardering voor ABBA is dus groter, want ik vind de muziek van een hoger niveau dan van dat gruwelijke motr-spul. Daarnaast wou het oog ook wat. 🙂
  Eddy: we zijn het in elk geval eens over deze versie. 🙂
  Ghost doet ook aan sport. https://twitter.com/PsychoBram/status/433592303802781696
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/10904/Muziekfestivals/article/detail/3668026/2014/06/07/Leden-van-de-rockband-Ghost-hebben-geen-naam-het-zijn-demonen.dhtml
  Nog meer onwerkelijke Ghost-foto’s: Papa Emeritus II en zijn… dochtertje?
  https://www.facebook.com/3VOOR12/photos/a.146442888750603.29460.146430658751826/693645160697037/?type=1
  Lollig toch? Zo’n Gijsbert Kamer die in de Volkskrant bijna teleurgesteld is dat het een act is, snap ik echt niet. De meeste rocksterren zijn (gelukkig) gewone mensen, met hypotheken en zo.
  Over die GK-recensie was al terecht ophef bij @theezt en @basvanduren inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven