Land Of Kush – The Big Mango

Land Of Kush - The Big MangoOoit waagde OOR-journalist Koen Poolman zich aan een interview met Godspeed You! Black Emperor. Na veel gehannes kreeg hij uiteindelijk een van de anarchisten te spreken, waarna hij prompt maar de cruciale vraag op tafel legde: waarom stinken jullie releases zo? Sindsdien heb ik de neiging om eerst te ruiken aan de albums die op het Constellation-label rond GY!BE verschijnen. Hoe organischer de boel, hoe groter de kluif. Ook ditmaal stelt het milieuvriendelijke karton niet teleur. De oren zetten zich instinctief schrap, en de rit begint. Land of Kush is een project van Osama Shalabi, die als componist een twintigtal muzikanten om zich heen heeft verzameld. Tezamen overstijgen ze alle mogelijke (muzikale) grenzen. Een zangeres imiteert om te beginnen een stervende puppy, en onbestemde instrumenten pingelen er als piepknor-klassiek lustig op los. Dan nemen een diepe drone en een saxofoon het over. Even avant-garde als het eerste stuk, maar “Second Skin” blijft al knetterend en kakelend de volle vijf minuten spannend. Een volgende curveball zeilt intussen alweer op de luisteraar af. Ineens staan we op de markt van Niger, en rockt de groep in de stijl van Bombino, zonder dat de The Ex-achtige blazers vertrokken zijn. Pracht van een combinatie. De andere zes stukken bewegen zich tussen deze markeringslijnen van gefreak en exotische ritmes. Doorbijten en opletten is daarbij het devies. The Big Mango komt pas tot leven als de luisteraar voldoende tijd investeert. Dat heeft fans van het label gelukkig nooit tegengehouden. Aandacht loont.


mij=Constellation

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven