Lily & Madeleine – The Weight Of The Globe / Lily & Madeleine – Lily & Madeleine

Lily & Madeleine - The Weight Of The GlobeDe zusjes Lily en Madeleine Jurkiewicz uit Indianapolis zijn respectievelijk zestien en achttien jaar maar klinken in tekst en toon alsof het leven in al haar heftigheid al ruimschoots over ze heen is gegaan. Vorig jaar zomer schreven ze de vijf nummers van hun debuut-EP The Weight Of The Globe. Het zijn prachtige indiefolkliedjes met een sixtiessound en met spaarzame maar mooie arrangementen. Handelsmerk zijn de bloedmooie stemmen en harmonieën van de zusjes die zichzelf begeleiden op gitaar en piano. De liedjes variëren van folk in “In The Middle”, folkpop in “These Great Things” en “Tired” en melancholieke pracht in “Things I’ll Later Lose”. Het absolute hoogtepunt van deze EP is het bloedstollende “Back To The River”, dat je meteen bij je strot grijpt. Een debuut-EP met vijf topnummers van twee jonge meisjes, ik ben ervan onder de indruk en overtuigd dat ik hier nog veel meer van ga en wil horen.
Lily & Madeleine - Lily & MadeleineLang hoefde ik niet op een vervolg van de EP te wachten want enkele maanden later is daar al de debuut-cd van Lily & Madeleine. Toegegeven, vergelijkingen met die andere zusjes – die uit Zweden, van First Aid Kit – dringen zich meteen op. Maar waar het Zweedse duo nog weleens scherp en venijnig klinkt blijft het bij Lily & Madeleine altijd beheerst en harmonieus. Dan kunnen twaalf nummers best een lange zit zijn wanneer het almaar rustig en braaf blijft. Ik moet eerlijk toegeven dat dat inderdaad wel zo is. De vijf nummers van hun EP waren allemaal raak maar tussen de twaalf liedjes op hun debuut-cd zitten helaas ook wat mindere goden. “Nothing But Time” en “I’ve Got Freedom” zijn wat meer uptempo liedjes die een luchtigheid hebben die minder bij de zusjes lijkt te passen. Tegen het eind van de cd neemt het verzadigingspunt enigszins toe omdat er niet bijster veel variatie in de indiefolkliedjes zit. Desalniettemin is dit slechts een lichte schaduw die over deze debuut-cd valt. Wanneer je als zestien- en achttienjarige al in staat bent om melancholische parels als “Sounds Like Somewhere”, “Devil We Know” en “Disappearing Heart” te maken beschik je over een zeldzaam natuurtalent. Ben nú al benieuwd waar ze mee komen als ze een aantal jaren ouder en wijzer zijn. Afgaande op wat ik op Lily & Madeleine heb gehoord kan dat nog weleens heel bijzonder gaan worden.


mij=Asthmatic Kitty

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven