Rosanne Cash – The River And The Thread

Rosanne Cash - The River & The ThreadKind zijn van een legendarisch iemand als Johnny Cash, ik weet niet of dat nu een vloek of een zegen is. Zeker als je zelf ook nog eens muzikant bent zul je eeuwig vergeleken worden worden met je vader. Rosanne Cash is de oudste dochter van Johnny Cash en zijn eerste vrouw Vivian Liberto. 58 is ze inmiddels en sinds haar debuutplaat in 1979 heeft ze met regelmaat platen gemaakt die je grofweg zou kunnen omschrijven als nét iets te gelikte country. Dat veranderde in 2003 toen haar vader, stiefmoeder June Carter en later in 2005 haar eigen moeder overleden. Het inspireerde haar tot het maken van een bloedstollend mooie plaat over het verlies van haar dierbaren. Dit Black Cadillac uit 2006 is een persoonlijk favoriet van mij en markeert Rosannes overstap van gelikte country naar rootsmuziek met hart en ziel. Daarop volgde in 2009 The List met Rosannes vertolking van twaalf countrysongs, gekozen van een lijst van 100 essentiële countrysongs die vader Johnny voor haar maakte en aan haar gaf toen ze 18 was. En nu is er The River & The Thread waarmee Rosanne Cash definitief uit de schaduw van haar vader stapt. Zelf noemt ze The River & The Thread het derde deel van een trilogie. Black Cadillac ging over rouw en verlies, The List eerde de muzikale erfenis van haar familie en The River & The Thread brengt verleden en heden bij elkaar door de verhalen van mensen uit haar verleden die ze voor lange tijd achter zich gelaten had. Voor dit album reisde Cash met echtgenoot John Leventhal, met wie ze al jaren in New York woont, naar het zuiden van Amerika waar haar roots liggen. De reis leverde haar een diepere connectie dan ooit tevoren op met deze streek en elf songs voor haar beste album sinds Black Cadillac. Over elk liedje kan ik alleen maar positief zijn. Wat zingt Cash prachtig en wat een goede liedjes. Neem nu opener “A Feather’s Not A Bird” met de twangy gitaar van Leventhal, het gloedvol gezongen “Tell Heaven” en “The Long Way Home”, het gospelachtige “When The Master Calls The Roll” met een koor van countrysterren Kris Kristofferson, ex-man Rodney Crowell, John Prine en Tony Joe White en de schitterende afsluiter “Money Road” waarin Allison Moorer en Cash het beste in elkaar naar boven halen. Met The River & The Thread maakt Rosanne Cash met prachtige verhalen over het zuiden een persoonlijke cirkel rond en scoort ze mijn eerste muzikale hoogtepunt van 2014.


mij=Blue Note

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven