Ayreon – The Theory Of Everything

Ayreon - The Theory Of EverythingVoor wie het nog niet wist: File Under wordt geheel volgeschreven, volgefotografeerd én onderhouden door mensen die dat voor niks en in hun eigen tijd doen. Dan zit Het Echte Leven nog wel eens in de weg. Zo kon het gebeuren dat we de nieuwe Ayreon helemaal niet besproken hadden, terwijl die al een paar maanden uit was. Dat is niet uit desinteresse, want Arjen Lucassen staat hoog aangeschreven binnen File Under. The Theory Of Everything is alleen maar de bevestiging van ‘s mans constante hoge niveau. En daarmee hebben we probleem twee: wat zeg je nog anders over een nieuwe Ayreon? Dat valt eerlijk gezegd niet mee. Natuurlijk, ik kan vertellen dat het een conceptalbum is van maar liefst 42 tracks in negentig minuten. (Kenners weten dat het nummer 42 ook het antwoord is op The Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything uit de nerdroman bij uitstek, Douglas Adams’ The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. En inderdaad, dat is ook een inspiratiebron geweest voor Lucassen.) Zelf heeft Lucassen het ingedeeld in vier lange tracks – ieder verdeeld in segmenten -, te weten “Phase I: Singularity”, “Phase II: Symmetry”, “Phase III: Entanglement” en “Phase IV: Unification”. Ik kan ook vertellen dat deze ronde naast min of meer vaste kompanen als Ed Warby, Jeroen Goossens en Ben Mathot weer een paar mega-namen hebben meegewerkt met solo’s. Met Rick Wakeman, Keith Emerson, Jordan Rudess en Steve Hackett heb je de ultieme progroyalty te pakken. Bij de vocalisten zijn het allemaal nieuwelingen in Ayreonland, met bijvoorbeeld King Crimsons John Wetton, Janne “JB” Cristofferson (Grand Magus, ex-Spiritual Beggars) en Cristina Scabbia (Lacuna Coil). Ach, Lucassen doet wat hij altijd doet: een fantastisch verhaal opbouwen, waarin je je moet onderdompelen. Door de veelheid aan stijlen en vocalisten is het toch weer een album op zich, met wel de belachelijk hoge kwaliteit die we gewend zijn van Lucassen. Eigenlijk had ik voor deze recensie kunnen volstaan met vier woorden: Grote klasse, als altijd.


mij=InsideOut

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven