Sentient – Live at the Real Music Club Brighton

Sentient - Live at the Real Music Club BrightonMuziekfreaks onder de muzikanten, bestaan ze nog? Jazeker wel! En die hebben zich verenigd in Sentient. Een club van drie heren op leeftijd die het gelukkig niet hoeven te hebben van schreeuwerig uiterlijk vertoon. Zelf vindt het trio zich een improvisatiegezelschap dat de psychedelica, de jazz, de fusion, de Afrobeat én zelfs de krautrock niet schuwt. Da’s een hoop. Sentient gaat er prat op dat het allereerste optreden van de band ook integraal het geluid is dat je op deze cd hoort. Goed op elkaar ingespeelde beroepssessie-muzikanten hoor je dan! Gitarist Steffe Sharpstrings blijkt al sinds het begin van de jaren ’70 een actief baasje. Hij speelde in Here & Now dat zowat een dozijn platen uitbracht. Ook drummer Steve Cassidy speelde jarenlang in Here & Now en Dream Machine. Bassist Gary Subassa speelde voorheen in o.a. Mecca. Dus enig wedstrijdritme kan de band niet ontzegd worden. Ergens tussen de fusion, de symphonische rock en traditionele hardrock ontpopt zich een beest dat King’s X, Hawkwind en Neu! bij de horens vat. De eerste songs tellen elk dik 20 minuten. Dat is in het geval van Sentient een dikke twintig minuten technisch gefreak van zeer hoog niveau. Ik moet dan vooral, mede gevoed door de Pastorius-achtige baslijntjes, denken aan godvergeten acts als Whistler Courbois Whistler die ook gingen voor het pure vakmanschap van muziek maken en componeren. Vocalen waren nou niet bepaald een prioriteit. En gelukkig maar, want dat heeft het bezwerende, altijd zichzelf ontwikkelende landschap van Sentient helemaal niet nodig. Een groove is pas een groove als de muzikanten er zelf lekker in kunnen blijven hangen. Da’s een muzikantendingetje dat haast niet uit te leggen valt. Ik vind dat wel wat, muzikanten aan het werk!


mij=4Zero

3 reacties

  1. Eddy

    Dat wordt zoeken naar Sentient. Als King’s X freak weet ik wat bedoeld wordt met muzikantenband. En als dan ook nog WCW als referentie wordt genoemd is het nog interessanter. Er zijn nietveel mensen die van WCW beide cd’s in bet bezit hebben. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven