Heart – Fanatic Live From Caesars Colosseum

Heart - Fanatic Live From Caesars ColosseumHeart had in de zeventiger jaren met Dreamboat Annie en “Barracuda” al een goede reputatie opgebouwd, met een eigen sound en eigen composities. Desondanks lieten ze zich in de jaren tachtig verleiden tot het grote geld en werd alles groot: de externe componisten als Diane Warren, Jim Vallance en het duo Kelly/Steinberg, de kapsels. Het grootst van al was de sound. Weg waren de folkinvloeden, het was pure AOR wat de klok sloeg. Met Jupiter’s Darling uit 2004 gingen ze weer min of meer terug naar hun roots. Dat werd gecontinueerd met Red Velvet Car uit 2010 en Fanatic uit 2012. Deze live-cd, Fanatic Live From Caesars Colosseum, is niet opgenomen in Rome, noch in de vaste pleisterplek voor eightiesrockacts Las Vegas, maar in Canada. Bij het materiaal uit de jaren tachtig is de toonhoogte even hoog als destijds en dan hoor je wel dat de jaren beginnen te tellen voor de stem van Ann Wilson. Andere zangers gaan in de loop der jaren wat lager zingen, maar Wilson blijft proberen die hoge tonen eruit te persen. Dat lukt – maar je hoort hoeveel moeite ze ervoor moet doen en dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede, zoals in “What About Love” en “Alone”. De laatste krijgt trouwens een ongemakkelijk trage uitvoering. Bij eerder én later werk hoor je dat ze nog steeds een waanzinnige stem heeft, met op zijn tijd een fijn rauw randje. Dat latere werk blijft overigens beperkt tot nummers van Fanatic; Jupiter’s Darling en Red Velvet Car zijn niet vertegenwoordigd. Het livegeluid is vaak nog steeds op arenaformaat. Mede daardoor is het basgeluid is wel erg overheersend, terwijl op andere momenten de toetsen amper te horen zijn. Wat mij betreft wordt het een stuk beter wanneer ongeveer halverwege het vette geluid wat wordt losgelaten, zoals bij “Dog And Butterfly”. Als er wordt afgesloten met wat nog steeds hun prijsnummer is, “Barracuda”, heb ik me best vermaakt maar blijf ik ook zitten met het gevoel dat het met wat minder bombast en wat meer ingetogen muzikaliteit nog veel leuker had kunnen zijn.


mij=Frontiers / Rough Trade

3 reacties

  1. Eddy

    Ik ben benieuwd hoe deze liveopnames klinken. Ik geniet van de vele filmpjes op YT wat dat betreft. En kan ik ook eens kijken hoe de nummers van Fanatic live klinken. Ik ben bang dat ik 1 van de weinigen in NL ben met de originele CD. 🙂
    Baracuda blijft een weergaloos nummer en is al de ringtone op mijn mobieltjes sinds die MP3’s kunnen afspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven