Transatlantic – Kaleidoscope

Transatlantic - KaleidoscopeNa Sola Scriptura is alles wat Neal Morse en Mike Portnoy samen doen min of meer van dezelfde stijl geweest. Van climax naar climax, met veel omhaal en bombast. De toevoeging van een andere zanger bij Flying Colors zorgde nog voor een meer poppy geluid, maar ook daar was de Morse/Portnoy-überprog te vinden. Zo langzamerhand kan het niet méér over the top dan Morse en Portnoy het al een paar jaar doen. Misschien was het om die reden dat ik de bonusdisc met covers bij Transatlantics Kaleidoscope in eerste instantie leuker vond dan het nieuwe werk. In eerste instantie, ja. Want uiteindelijk is het weer een buitengewoon lekkere cd geworden. Vijf tracks, waarvan de langste twee aan het begin en aan het einde staan. Die eerste track, “Into The Blue”, duurt 25 minuten en is – uiteraard – een suite in vijf delen. Eerlijk gezegd komt ‘ie voor mijn gevoel pas na een minuut of tien tot leven. Maar dan wordt ‘ie ook écht leuk, met zelfs een stuk leadzang van Daniël Gildenlöw. Daarna volgen er drie kortere songs, “Shine” (Morses gebruikelijke hallelujah-handjes-in-de-lucht-ballad zal ik dat maar noemen), “Black As The Sky” en “Beyond The Sun”. Dat alles is toch vooral de opmaat tot het titelnummer, een suite in zeven delen van dik een half uur. Nee, ze hebben geen enkele poging gedaan om kort van stof en ingetogen te zijn. Maar geen Transatlantic-fan die dat erg zal vinden. Transatlantic doet op Kaleidoscope precies wat je verwacht: over the top proggen, zonder echte verrassingen. Of het moet zijn dat Portnoy zich steeds meer ontwikkelt als zanger, bijvoorbeeld in “Into The Blue” en “Black As The Sky” en op de covers-cd in Procol Harums “Conquistador” en King Crimsons “Indiscipline”. Dat solo-album laat niet lang op zich wachten, gok ik. De bonus-disc met covers is voller dan ooit. Maar liefst acht tracks, eigenlijk allemaal covers van “grote” acts en met naast de voornoemde tracks onder andere ook “Sylvia” van ons eigen Focus. Vaak zijn de uitvoeringen niet spectaculair anders dan de originelen, maar dat ze lol hebben in die bonustracks is weer goed te horen. Je doet jezelf dan ook tekort als je de standaardversie aanschaft.


mij=InsideOut

9 reacties

 1. Kiek nou! Transatlantic binnengekomen op 6 in de Album Top 100! http://megatop50.3fm.nl/nieuws/detail/349000/stromae-pakt-koppositie-in-album-top-100
  Heb ik GVD het progjaar 2014 niet op een fatsoenlijke manier geopend, halen ze me links in! Dan hierbij! 2014 is het jaar dat de prog eindelijk weer doorbreekt!
  2014 leek me nou een mooi jaar om prog voor eeuwig te verbannen naar eens-maar-nooit-weer-land. Maar dat zal dan wel 2015 worden. 🙂
  Nu maar hopen dat Opperdespoot Storm jouw brievenbus volstort met Progrock. ;-P
  Eddy: doe maar niet. Wat bij Ewie komt, komt niet bij mij, en da’s zonde. 😉
  @Prikkie. Ik hoop dat Storm jouw noodkreet begrijpt. Ewie kon mijn bijdrage in de cd-cirkel van nl.muziek Dead Soul Tribe nog net waarderen. Threshold absoluut niet. Grinnik 🙂
  Ik heb niets te klagen, hoor. Storm weet best waar de prog de meeste aandacht krijgt. Bij mij is droefsnoetenpop juist weer aan het verkeerde adres. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven