Warpaint

Lucky bastard! Dat zijn toch wel de woorden die even door mijn hoofd schieten als Theresa Wayman en Jenny Lee Lindberg bij me aan tafel schuiven. De mooiste helft van Warpaint en bovendien medeverantwoordelijk voor een album dat al maanden bovenin mijn playlist staat. De vorige keer dat ik de band sprak, vlak na het verschijnen van debuut The Fool in 2011, werd er nog een hoop gegiecheld, dit keer wordt de promotie van opvolger Warpaint wat serieuzer aangepakt. Jenny Lee zit vooral lekker op de praatstoel, Theresa is duidelijk wat voorzichtiger.
Warpaint, prr prr


mij=Interview: Blink
Bij mijn eerste vraag duiken we meteen de diepte in. Ik vraag naar hun ervaring met Hayley Butcher, een jong meisje dat in 2011 op 17-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een zeldzame bloedziekte. Hayley was een groot fan van Warpaint en de band speelde zowel aan haar bed in het ziekenhuis als op een benefiet na haar optreden. Jenny Lee: ‘Haar overlijden heeft een diepe indruk op ons achtergelaten, vooral dat optreden aan haar sterfbed was hartverscheurend.’ Theresa: ‘Er hing een vreemde, intieme sfeer met alleen haar familie in de kamer en we hadden het gevoel dat we daar eigenlijk niet hoorden te zijn. Deze gebeurtenis heeft ons als band dichter bij elkaar gebracht en ons doen realiseren dat je met muziek nog meer kunt bereiken dan we ons ooit konden voorstellen. Het nummer “Hi” op onze nieuwe plaat gaat erover.’
De afgelopen vier jaar is Warpaint vrijwel non-stop aan het toeren geweest, met ook optredens op tientallen festivals. ‘Onze optredens in Turkije waren echt geweldig en qua festival hebben we de beste herinneringen aan Primavera in Spanje. Er speelden veel andere artiesten die we kenden, waardoor het backstage ook gezellig was. En optreden voor zo’n groot publiek met de zee op de achtergrond was indrukwekkend. Daarnaast lijkt men in Duitsland het meest open te staan voor onze muziek, geen idee waarom eerlijk gezegd.’
Na het debuutalbum werd Warpaint regelmatig vergeleken met The xx, een vergelijking die volgens Jenny Lee en Theresa nergens op slaat. Toch namen ze een cover op van “Crystalised”, met Martina Topley Bird and Mark Lanegan. Jenny Lee: ‘Martina en Mark hadden een demo opgenomen met alleen gitaar en vroegen Stella en mij om de andere instrumenten te verzorgen. We hebben dit opgenomen in een studio, naar ze opgestuurd en vervolgens hebben ze het gemixt. Ik kende Martina via een gezamenlijke vriend in L.A. en vond het wel een leuk idee.’
Warpaint, prr prr
Op YouTube staat een video van Warpaints Emily Kokal uit 2012 waarin ze een nieuw nummer (“Hymn”) speelt. Waarom is dit nummer niet op het nieuwe album verschenen? Jenny Lee: ‘O, dat is een van haar eigen nummers. Hopelijk brengt ze ooit nog een solo-album uit, ze heeft nog veel meer sterke nummers geschreven die niet door Warpaint worden gebruikt.’ In hoeverre zou dit anders worden dan de muziek van Warpaint? Theresa: ‘Het wordt hoogstwaarschijnlijk alleen haar stem en gitaar, dus een stuk intiemer. Het lijkt me echt geweldig als ze dit uitbrengt.’
Het nieuwe album is inmiddels alweer een tijdje uit en is nogal gemengd ontvangen. Hoewel de meeste recensies erg lovend zijn, waren er enkele die eigenlijk vooral stoned gefröbel dachten te horen. Vanwaar eigenlijk de titel Warpaint? Jenny Lee: ‘Vooral omdat dit het eerste album is waar we alle vier aan gewerkt hebben, dus inclusief Stella. Die was er bij de opnames van de vorige plaat nog niet bij. Het voelt zelfs een beetje als het eerste album van de band zoals die nu is.’ Is het album in één sessie ontstaan of over een langere periode? Theresa: ‘We zijn continu nummers aan het schrijven, ook tijdens het toeren. Het intro van “Keep it Healthy” ontstond bijvoorbeeld min of meer toevallig tijdens een soundcheck. Tijdens een paar weken in een studio in Joshua Tree hebben we alle ideeën uitgewerkt.’ Jenny Lee: ‘Ik voel vooral dat het nieuwe album meer ruimte heeft dan ons eerdere werk, ook voor mijn bas. Ik had veel meer vrijheid om met de baspartijen in de nummers te spelen.’
Producer van het nieuwe album was Flood. Jenny Lee: ‘We hebben zelf contact met hem opgenomen en na een ontmoeting klikte het meteen. Ik vond vooral zijn werk met Depeche Mode altijd geweldig. De samenwerking met hem verliep eigenlijk volstrekt natuurlijk, we voelden ons op geen enkele manier door hem belemmerd en konden hem ook gewoon zeggen wanneer we het met bepaalde ideeën echt niet eens waren.’ Dat Flood het niet altijd eenvoudig had met de vier dames blijkt uit een interview vlak na de opnames, waarin hij Warpaint omschreef als ‘fascistic hippies’. Twee nummers op het album werden gemixt door de van Radiohead bekende Nigel Godrich in plaats van Flood. Theresa: ‘We hadden simpelweg geen tijd meer, Flood was inmiddels aan een nieuw project begonnen en dus hebben we Nigel gevraagd deze twee laatste nummers te doen, waaronder de single “Love Is To Die”. Gelukkig kon en wilde hij hier tijd voor maken.’
Warpaint
De man van Jenny Lee, videomaker Chris Cunningham, verzorgt alle visuals bij met de release van Warpaint. Op mijn vraag waarom er bij de release “Love Is To Die” nog geen video was, valt een pijnlijke stilte. Jenny Lee: ‘Goede vraag. Hij heeft het erg druk gehad met de documentaire over de opnames van Warpaint, het artwork, etc. en we wilden de single eigenlijk zo snel mogelijk uitbrengen. Er was simpelweg geen tijd om een video te maken. Bovendien willen we dat alles op elkaar is afgestemd, we willen niet door tijdsdruk iets uitbrengen waar we niet 100% achter staan. Het opnemen van de documentaire ging eigenlijk volstrekt natuurlijk. Eerst filmden we elkaar tijdens de opnames en toen Chris een week langskwam nam hij het over. Hij filmt ook niet echt als een documentairemaker continu met een grote camera op zijn schouder, hij maakt liever kleine clips en fragmenten op de iPhone.’
Ruim een maand na de release van het nieuwe album is zowel van een video als van de documentaire nog geen spoor. Alleen een trailer van Love Is To Die is inmiddels te zien op YouTube.
In 2014 zal de band voornamelijk weer aan het optreden zijn. Elke week is er wel een nieuw festival dat Warpaint aan de line-up toevoegt, zoals recentelijk nog het nieuwe Down The Rabbit Hole-festival in Ewijk. Voor dit jaar staan inmiddels al vijftig optredens in de planning en dit aantal zal ongetwijfeld nog flink groeien, Warpaint is echt niet te missen dit jaar.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven