Mestre Cupijó e Seu Ritmo – Siriá

Mestre Cupijó e Seu Ritmo - Siriá.jpgSiriá is de naam van een muzikale hutspot die gemaakt wordt in Zuid-Amerika, in Brazilië om precies te zijn. Als exacte geboorteplaats wordt Cametá genoemd, een Amazonestadje in Pará, in het noorden van Brazilië. Deze plek was waar de oorspronkelijke bewoners van het Zuid Amerikaanse regenwoud in contact kwamen met de bewoners van Quilombos – ja, er vallen in deze paar regels veel namen. Quilombos was een nederzetting, gesticht door Afrikaanse slaven. En de muzikale kruisbestuiving die hier uit voortkwam, een mengeling van oorspronkelijke Zuid Amerikaanse ritmes met Afrikaanse ritmes, is door Mestre Cupijó – bandleider en componist – geadopteerd en gemoderniseerd tot wat we hier horen (en men op festivals en straatfeesten in Brazilië al een paar jaar kent). Het inmiddels roemruchte label Analog Africa heeft Mestre Cupijó gevraagd om een compilatie van zijn muziek te maken. Hij had inmiddels zes albums op zijn naam staan, opgenomen in wrakke studio’s of live in clubs. Wat we hier horen is een curieuze mix die stuitert van mambo’s naar opwindende Afrikaanse tracks en van brass bands naar een soort opgefokte ska en andere Jamaicaanse ritmes. Volgens Analog Africa het geluid van de komende zomerfestivals in Europa en dat zou zomaar eens kunnen.


mij=Analog Africa / Clearspot

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven