Three Lions – Three Lions

Three Lions - Three LionsAls een Britse band zich heel chauvinistisch Three Lions noemt verwacht je uiterst Britse hardrock à la Snakecharmer of Thunder. Nee dus. Three Lions houdt zich bezig met de AOR van het grote gebaar, zoals we die ook kennen van Jeff Scott Soto en Pride Of Lions. Ook meer poppy AOR-varianten zoals Foreigner hoor je hier terug. Bij “Winter Sun” schiet mij zelfs “Broken Wings” van Mr. Mister te binnen. Poe hee! Maar goed, dat zijn niet de minste namen in die hoek en Three Lions slaat ook in die vergelijking helemaal geen slecht figuur. Vooral zanger/bassist Nigel Bailey is voor mij een openbaring. De andere twee zijn sowieso geen onbekenden, dat zijn gitarist Vinny Burns en drummer Greg Morgan. Die speelden al samen in Dare en Ten, en daarmee wordt de muzikale richting ook ineens een stuk logischer. (Wist u trouwens dat de inmiddels beroemde fysicus professor Brian Cox ooit in Dare zat? Echt waar!) Ook al is hier hier en dat wat netjes binnen de lijntjes – zoals we dat ook van Dare en Ten kennen – blijft het met gemak goed genoeg om een album lang te boeien. Simpelweg omdat de ervaring en kunde van Burns en Morgan hier worden aangevuld met een dijk van een stem. De productie van Alessandro del Vecchio is onopvallend maar effectief. Het wordt allemaal net niet te glad of pompeus, en dat is precies wat Three Lions nodig had. Alleen ballad “Two Hearts Beat As One” zit op het randje door de stopverftoetsen. Daar staan een paar uitschieters tegenover, zoals “Kathmandu”, met een licht Oosters tintje, en de instrumental “Sicilian Kiss”. Ik heb verder amper iets kunnen vinden over de achtergronden van Nigel Bailey. Dit is de eerste keer dat hij op cd te horen is en dat verbaast me zeer. Hij is namelijk degene die dit album boven de middelmaat trekt. AOR-bandjes zijn er veel, met vaak prima muzikanten, maar Bailey komt in de buurt van pakweg Magnums Bob Catley. Daardoor is Three Lions niet een van die vele bandjes waarbij het bijna allemaal klopt. Integendeel, Three Lions zou zomaar eens het Britse antwoord op Pride Of Lions kunnen worden.


mij=Frontiers / Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven