Iamthemorning – Miscellany

iamthemorning - MiscellanyLeve het internet! Ik las de naam iamthemorning in een postje op Reddit en downloadde op de Bandcamppagina hun debuut. Enthousiast stuurde ik een mailtje en ik kreeg bij de aardige reactie de vraag of ik misschien hun EP wilde bespreken. Natuurlijk! iamthemorning is een duo uit Rusland, bestaande uit zangeres Marjana Semkina en toetsenist Gleb Kolyadin. Het is progressief, maar wel van de dromerige soort, met veel piano en strijkers. Tori Amos of Heather Nova die progalbums maken, zoiets. Of zoals ze het zelf in hun Twitterbio omschrijven:’Chamber progressive rock duo from Russia. Female vocals, classical music influences and geeky approach.’ En o, wat is het mooi. Dat is ook anderen opgevallen en vandaar dat Gavin Harisson (Porcupine Tree, King Crimson) meegewerkt heeft aan “The Simple Story” op deze EP Miscellany, een voorproefje voor een later te verschijnen volledig album. Bij dromerige prog denk ik al snel dat er eens iemand hard op een gitaar moet rammen, maar hier zit er voldoende dynamiek in om het spannend te houden. Dat maakt de impact van de rustige gedeelten ook groter. Alle songs worden in de eerste plaats gedragen door stem en piano. De andere instrumenten, strijkers, gitaren, drums, zorgen waar nodig voor mooie details. Het klinkt allemaal fantastisch, en dat is ook niet zo gek: Tori Amos’ vaste engineer Marcel van Limbeek zat hier achter de knoppen en die weet uit ervaring hoe je deze combinatie het best laat klinken. Maarre… Tori Amos, Heather Nova, dat is de lat wel heel hoog leggen hè? Ja, maar Semkina kan de vergelijking best aan. Ze klinkt alsof ze een gedegen zangopleiding gehad heeft en tegelijkertijd blijft ze wel degelijk een pop/rockzangeres, vol emotie en passie. Dat geldt eigenlijk ook voor de muziek als geheel. Het klinkt doordacht, zonder bedacht te klinken. iamthemorning heeft op dit moment nog geen label, en dat verbaast me eigenlijk zeer. Het zou me nog meer verbazen als dat nog lang zo blijft.


mij=Eigen beheer

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven