theNAME – Unchained

theNAME - UnchainedHet Haarlemse theNAME (nee, geen schrijffout) is inmiddels op tournee geweest met Tarja Turunen (ex-Nightwish). Dat is ook niet zo gek: theNAME heeft een zangeres en is muzikaal uit de bombastische metalhoek. Zangeres Hadassah loopt in de video voor “Draw The Line” in een klein broekje rond te huppelen. Eerlijk gezegd vind ik dat geen aanbeveling. Kom op nou, het is 2014, vrouwen zijn in de rock meer dan eyecandy. Bovendien heeft ze een heel behoorlijke stem – een echte rockstem bovendien -, dus het is niet zo dat ze het alleen van haar uiterlijk moet hebben. Luister maar eens naar het intro van “Image”. Het was niet het enige probleem dat ik met Unchained had. Ik vond er niet zoveel van – en dat is erg ongewoon voor mij, kan ik u zeggen. Als het erg goed is, is het makkelijk te beoordelen, als het erg slecht is ook. Maar wat als het je allemaal niet zoveel doet, terwijl het toch zeker niet slecht is? Sterker nog, de uitvoeringen laten horen dat ze heel veel in huis hebben. Een strakke ritmesectie, serieus goed gitaarwerk, een zangeres die echt bovengemiddeld goed is en zo nu en dan semi-grunts die nog een extra punch geven. Het zijn de composities en productie waardoor het voor mijn gevoel niet helemaal uit de verf komt. Qua opbouw deugen de songs, maar het is wat veel van hetzelfde. De wat vlakke en gedateerde sound helpt daar ook niet bij. Bij de laatste track valt het kwartje: “Zest”, de semi-hidden track – de titel is amper zichtbaar op het fraaie, verzorgde digipack – heeft veel akoestische gitaar door de tracks heen zitten, kent fraaie Arabisch aandoende zanglijnen en klinkt ineens veel warmer en moderner. Hier zou ik graag veel meer van willen horen. theNAME heeft de kwaliteiten, dat wordt wel heel duidelijk op Unchained, ook vóór de laatste track. Eigenlijk is dat gewoon goed nieuws, want theNAME moet volgens mij in staat zijn een stapje extra te zetten. En laat er geen misverstand over bestaan, liefhebbers van bijvoorbeeld het nieuwe Queensrÿche zullen ook aan Unchained al erg veel plezier beleven.


mij=V2

5 reacties

 1. Eddy

  Dit klinkt inderdaad lekker. Ik vind dat de stem van Hadassah, vooral bij de rockuithalen, erg veel weg heeft van Mirjam van Doorn ( Veralin/The Boxx/Ayreon). Ben benieuwd naar het vervolg.
  Je bedoelde met de laatste opmerking toch wel Queensryche en niet Geoff Tate met band?

 2. Eddy

  Dit klinkt inderdaad lekker. Ik vind dat de stem van Hadassah, vooral bij de rockuithalen, erg veel weg heeft van Mirjam van Doorn ( Veralin/The Boxx/Ayreon). Ben benieuwd naar het vervolg.
  Je bedoelde met de laatste opmerking toch wel Queensryche en niet Geoff Tate met band?
  Eddy: Het La Torre-Queensrÿche, inderdaad. Geoff Tate mag zich geen Queensrÿche meer noemen, hè?
  @Prikkie: Dat laatste nieuws over Queensryche had ik gemist. ff opgezocht wat er nog meer is beslist.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven