Nick Mulvey – First Mind

Nick Mulvey - First MindElk jaar stelt de BBC een lijst samen met namen van wie zij vinden dat ze grote muzikale beloftes voor het komende jaar zijn. Op die ‘Sound Of’ lijst stonden al eerder namen als Adele en Mumford & Sons. Lijkt me duidelijk dat deze voorspellingen in de roos waren, al hebben de lijstmakers het elk jaar meestal wel bij het rechte eind. Op de lijst van 2014 prijkt de naam van singer-songwriter Nick Mulvey. Eigenlijk doe je hem te kort door hem singer-songwriter te noemen. Mulvey studeerde etnomusicologie, de studie van muziek in zijn culturele context, in Havana. In de jazzband Portico Quartet bespeelde hij de hang, dat is een moderne versie van de steeldrum, alvorens hij in 2011 besloot om alleen verder gaan. Na twee EP’s laat hij op zijn debuutalbum First Mind horen geen ‘gewone’ singer-songwriter te zijn. Allereerst is de man een virtuoos op de akoestische gitaar, waarmee hij de meest ingewikkelde ritmes speelt. “Jumaridam” is daar een mooi voorbeeld van. Op het eerste gehoor lijkt zijn muziek, en vooral zijn stem, op die van singer-songwriters als José Gonzalez. Schijn bedriegt want zijn liedjes zitten razend knap in elkaar, met invloeden uit de folk en wereldmuziek. De single “Cucurucu” lijkt een goed popliedje, weliswaar wel weer met die ingenieuze gitaarpartijen, maar dan is er ineens dat Oosterse riffje. En “Nitrous”, waarbij je denkt dat je het nummer al kent maar blijkt dat Mulvey doodleuk het refrein van het cheesy hitje “You’re Not Alone” van Olive uit 1997 in zijn liedje verwerkt heeft. Zo heeft Nick Mulvey in alle twaalf songs verrassingen in petto in de vorm van knappe composities, onverwachte en mooie breaks en sounds en bovenal muzikaal vakmanschap. First Mind is een origineel en zeer geslaagd debuutalbum waarmee Nick Mulvey zichzelf in één klap in de buitencategorie van singer-songwriters plaatst. Nog een tip, beluister dit album met een koptelefoon op om niets van Mulveys briljante vondsten te missen.


mij=Fiction

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven