Navarone – Vim And Vigor

Navarone - Vim And VigorCollega Stonehead maaide met een bijzinnetje al een beetje het gras voor mijn voeten weg over Navarone. In zijn recensie van Kensington zei hij dat onder andere Navarone worstelde met de judaskus van de 3FM Serious Talent Award. Oei… Tegelijkertijd ben ik dan bij uitstek degene om Vim And Vigor met een frisse blik te bekijken. Ik heb al vijftien jaar geen radio meer, simpelweg omdat met de blikvernauwing op de mainstream zenders mijn muziek daar al lang geleden uit beeld verdwenen is. Ik kende de band alleen van naam. Wat zou ik aantreffen? Laat het alsjeblieft niet een soort polder-Coldplay zijn. Het eerste wat me opvalt is de stem van zanger Merijn van Haren. Een vrij hoge stem – met opvallend veel zelfvertrouwen, júist als het volume omhoog gaat. Opener “Time” bevalt me alvast goed. Het is poprock, maar zonder meteen te vervallen in slappe confectiepop. Stevige riffs én ingetogen stukken, met daarbij steeds de opvallende zang van Van Haren. Ook flinke gitaarsolo’s worden op dit album niet uit de weg gegaan. Bij een track als “Smash ‘n Grab It” word je slim meteen de melodie ingetrokken, maar zijn ze stiekem wèl met de hele band een knap intro aan het bouwen. Ze durven ook op andere momenten minder voor de hand liggende paden in te slaan, zoals bij het instrumentale “Psycho Vaquero”. Het is bijna een soundtrack met elementen van surf en prog, die vijf minuten lang spannend blijft. Dat kun je niet van alle nummers zeggen. “Gimme A Shot” en “Leave” vind ik bijvoorbeeld niet zo sterk. Ze maken dat aan het einde goed met de bluesy ballad “Bottom Line”, een mooie afsluiter voor dit album. De twijfels van Stonehead snap ik wel. Het is een soort koorddansact waar Navarone zich mee bezighoudt. Het kán heel snel verworden tot formulepop voor de festivalweide. Navarone blijft echter door goed musiceren en mooie details makkelijk aan de goede kant van de streep, terwijl het wel heel catchy en – vooruit – commercieel verantwoord blijft. In Nederland liet Johan al zien dat dat best samengaat, Navarone doet dat ook.


mij=Suburban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top