The Ghost Of A Saber Tooth Tiger – Midnight Sun

The Ghost Of A Saber Tooth Tiger - Midnight SunWat Sean Lennon, de jongste zoon van opper-Beatle John Lennon en de Japanse kunstenares Yoko Ono, zoal uitspookte voordat hij muze en minnares Charlotte Kemp Muhl in 2006 op Coachella tegen het bevallige lijf liep weet ik niet. Maar dat ze samen sinds die tijd onder de onmogelijke naam The Ghost Of A Saber Tooth Tiger ons betoveren met hun psychedelische rock mag inmiddels genoegzaam bekend zijn. Ik ben in ieder geval sinds het horen van hun song “Jardin Du Luxembourg” (van eerdere EP’s Acoustic Sessions & La Carotte Bleue) hooked aan hun sound! Muzikaal leunen Lennon en Kemp Muhl zwaar op de psychedelische late jaren zestig, met albums als de Beatles’ Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, het Abbey Road-album en Pink Floyd’s vroege werk. Qua invloed zijn Sean Lennon & Charlotte Kemp Muhl dus schatplichtig aan dezelfde artiesten als o.a. de Nederlandse baroquepop-held Jacco Gardner of het Canadese Elephant Stone. Maar daar waar Gardner soms iets te nadrukkelijk nostalgisch klinkt en bij Elephant Stone door gebruik van de sitar de verwijzingen naar Ravi Shankar & Bollywood er wat al te nadrukkelijk bovenop liggen, weten Lennon & Kemp Muhl hun neo-psychedelica een nadrukkelijke 21e eeuwse twist mee te geven. iets wat er ongetwijfeld ook voor gezorgd heeft dat slacker oppergod Beck ze gevraagd heeft om voor hem te openen tijdens zijn Amerikaanse tournee. Het album trapt gelijk ‘full speed’ af met “Too Deep”, een song die blijkens de begeleidende videoclip (een remake van beroemde racevideo ‘C’etait un rendez-vous’ die filmmaker Claude Lelouch in 1976 maakte van zijn dollemansrit dwars door Parijs) handelt over een gevaarlijke liefde, om via het catchy “Xanadu” het muzikale avontuur verder op te zoeken op de rest van het album. Met de Peggy Lee klassieker “Golden Earring” doen ze een opmerkelijke cover. En het album sluit af met “Moth To A Flame”. Een speelse verwijzing naar de albumtitel wellicht? Als Sean Lennon en Charlotte Kemp Muhl het muzikale avontuur wat ze op dit album zo veelvuldig opzoeken blijven koppelen aan die heerlijke psychedelische sound, dan hoop de dat ze nog heel lang – muzikale – tortelduifjes blijven.


mij=Chimera

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven