Klischée – Touché

Klischee - ToucheParty like it’s 1929! Electroswing is de nieuwe eurohouse en in Frankrijk zijn ze al jaren gek op deze elektronische balkanbeats. De verzamelaars en gypsyhouse-mixes zijn er niet aan te slepen: Electro Swing Fever, Electro Swing by Bart & Baker, Electro Swing Revolution, noem ze maar op. Ideaal dansvloermateriaal en ook als dj kun je met deze stroming alle kanten uit: van Doop, Shantel, Yolanda Be Cool, Parov Stelar tot Stromae kun je de halve hitparade ermee mengen. De Canadese band The Lost Fingers maakte zelfs al diverse albums vol swingcovers van bekende hits. Toch weet de band Klischée uit Bern op hun debuutplaat Touché het genre weer een eigen draai te geven. De producers Dominique Dreier und Kilian Spinnler hebben net zo’n instant classic gemaakt als Caravan Palace in 2009: Touché is heerlijk klassiek gearrangeerd, alsof de blaassectie echt uit 1929 komt, en het electrodeel is niet al te aanwezig maar wel superfunky, met voloptueus laag waar nodig. “Masquerade” en “Klimper” zijn floorfillers, maar hetzelfde valt te zeggen van “Tique Taq”, “Sometimes” en het James Bond-achtige “Tin Tin”. Verder hoor je af en toe wat langere jazz-uitstapjes (“Circles”), waarmee de muzikaliteit voor volgende albums lijkt gewaarborgd. Gelukkig hebben slechts enkele tracks tekst, waarbij Engels en Frans door elkaar blijken te lopen, want ik denk dan altijd: kies écht goede vocals, of doe het überhaupt niet. Ik had Klischée graag een “Tous Les Memes”-achtige wereldhit gegund, maar zo origineel zijn ze dan ook weer niet (woordgrap!). Toch kan het niet lang meer duren voordat YouTube-swingdanser Take Some Crime een Klischée-video aan zijn kanaal toevoegt.


mij=Deepdive / TCBYML / DGR Music

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top