The Medics – Choose Your Battle

The Medics - Choose Your BattleWat krijg je als je Win Butler van Arcade Fire een liedje van de Killers laat inzingen? Het antwoord daarop luidt “Turnaround”, een 2 minuten lange oorwurm van The Medics uit Utrecht op hun tweede plaat Choose Your Battle. Het is een leuke, af en toe over-de-top popplaat geworden, iets meer Kensington-achtig dan Two Door Cinema Club-achtig, waar de band positief om bekend stond. De vijfkoppige band heeft een gitarist en een drummer verruild; het resultaat is een pompender, minder tegendraads geluid, en nadrukkelijk een stap naar voren op de 3FM-playlist. Luister nog maar eens naar het Franz Ferdinand-achtige “City” van hun eerste prima plaat Dance Into The Dark, waar nog wel een boekje bijzat: zulke geinige gitaarloopjes hoor ik een stuk minder op Choose Your Battle. (Al komt “Under My Skin” weer in de buurt.) Met een potentiële Win Butler in huis als zanger zou je verwachten dat dramatiek ruim baan gaat krijgen op dit album, maar The Medics blijven nogal in het vakje van de radioliedjes kleuren (“Breathe In/Out”). Vooral de afsluiter “Exodus” is een vocaal hoogtepunt wanneer Daniël Langeveld “Save us from ourselves / In your arms I feel safe” in de microfoon hijgt, wat wordt afgemaakt met lekker fout-melancholieke 80’s-synths. Daar tegenover staat dat een track als “Something In The Water” lelijk is dichtgesmeerd met wohohoo-koortjes. Niet mijn ding, lees hier waarom. “We don’t ask for much (but we’ll take it)” begint er zelfs meteen al mee, terwijl het synthesizerrefrein heel anders in elkaar zit. De Kaiser Chiefs zouden dit anders gedaan hebben. Misschien moeten we eens afspreken dat Nederlandse bands zulke middelen alleen inzetten op het einde van een liedje, wanneer een koortje op Mr Blue Sky-achtige wijze ook echt iets toevoegt? Dat dat maar een trucje is laat de band gelukkig horen op het eind van de plaat, met een aantal rustigere gitaarnummers (“Prison” en “A World Ago” met Andy Burrows).


mij=PIAS

3 reacties

  1. zag ze eerder dit jaar, de fut was er al een beetje uit. (Terwijl ze de keer daarvoor wél een energiek feestje bouwden). De zaal was ook een stuk leger. Misschien is het eindelijk gedaan met Franz Ferdinand-bandjes.

  2. Stonehead

    Franz is anders net weer prominent terug in hun FFS-gedaante, en The Medics zijn nog lang niet zo ingekakt als pakweg Bloc Party. Ik zie het nog best gebeuren dat ze met iets overtuigends terugkomen. Gelukkig staat er volgens Festivalinfo een optreden gepland in het najaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven