Chantal Acda – Live In Dresden

Chantal Acda - Live In DresdenOnder verschillende namen bracht Chantal Acda het afgelopen decennium muziek uit. Pas vorig jaar deed ze het onder eigen naam. Let Your Hands Be My Guide was voor mij zonder twijfel een van de mooiste platen van 2013 die mijn jaarlijstje in de Oor niet kon halen ivm de wel hele vroege deadline die gesteld werd. Live in Dresden valt helaas ook buiten de boot, want zoals de titel het al zegt, het is een live-EP. Zes van de tracks die op Let My Hands Be Your Guide stonden komen hier terug. Sommige van de track blijven aardig in de buurt van de originelen, in de twee afsluitende tracks (“Backdrops” en “Wintercoat”) rekt ze met haar band de liedjes op tot dik tien minuten. Het resultaat is in beide gevallen verbluffend mooi. Misschien ligt het aan mij – al geloof ik dat ik er zeker niet alleen in sta – zodra Acda begint te zingen heb ik de neiging alles te laten voor wat het is en alleen nog maar te luisteren. Maar dat is het niet alleen. De band bestaand uit Alan Gevaert (oa bassist bij dEUS), Eric Thielemans (percussionist) en Gaetan Vandewoude (gitaar, Isbells) vullen haar schitterend aan. De intieme dans die Acda aangaat met de sobere gitaarpartijen van Vandewoude in “Backdrops” is adembenemend en het wordt nog boeiender als Thielemans en Gevaert zich er nadrukkelijker mee gaan bemoeien en het een heerlijk wiegen wordt. In “Wintercoat” wordt een soortgelijk recept beproefd, maar is het drieste xylofoonspel van Thielemans een prettige bron van onrust die het nummer tot het hoogtepunt van de plaat maakt. De conclusie moge duidelijk zijn: Acda en haar band transformeren op het podium mooie liedjes tot andere mooie liedjes waartussen het moeilijk kiezen is.
Chantal Acda speelt dit weekend twee keer in Nederland:
08/11 Rewire Festival, Den Haag
09/11 Kloveniersdoelen, Middelburg


mij=Gizeh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top