Knife Party – Abandon Ship

Knife Party - Abandon ShipDat Knife Party de doorstart van Pendulum is, moge ondertussen bekend zijn. Met bewezen dansvloerkrakers als “Internet Friends” (met de ‘You blocked me on Facebook…’ sample), “Bonfire”, “Centipede”, “Power Glove” en “Antidote” en dito livereputatie heeft deze act eigenlijk geen introductie meer nodig. Zoek je naar een hedendaagse equivalent van de Prodigy, hier is-ie. En waar Röyksopp onlangs besloot om zich te richten op EP’s zonder de beperkende overkoepelende samenhang die een album met zich zou meebrengen, brengt Knife Party na diverse succesvolle EP’s opeens een hele debuutplaat met werk in een nieuwe stijl uit. Waarom eigenlijk? (Nou, daarom) Net als op Skrillex’ Recess staan alle tracks eigenlijk in de schaduw van de eerdere doorbraaknummers. Alleen “404”, “Give It Up”, “Red Dawn” en “Resistance” zijn oude stijl Knife Party, maar op deze plaat staat opeens ook een Basement Jaxx-achtig disconummer als “Superstar” (met daarin de zelfspottende sample ‘oh my god, what the fuck is this disco shit? What happened to the dubstep?’) of een Kavinsky-instrumentaaltje als “Kaleidoscope”. Speciale vermelding verdient het hilarische “Micropenis”, dat vermoedelijk in een remix de hitparades gaat bevolken – want afgezien van de tekst valt het nummer zelf eigenlijk een beetje tegen. Het valt te prijzen dat Knife Party zijn beproefde recept varieert, en ik vind deze plaat nog steeds erg leuk vergeleken bij de EP’s, maar de softere invalshoek is toch echt minder boeiend. Wordt de albumtitel een self-fulfilling prophecy?


mij=Earstorm / Big Beat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top