Paulusma – Pulling Weeds

Paulusma - Pulling WeedsVoordat ik naar werk van Jelle Paulusma zonder Anne Soldaat, en vice versa kon luisteren zonder het gevoel te hebben dat ik wat miste kon luisteren is een behoorlijke tijd gegaan. Net toen ik me erbij neergelegd had dat ze nooit weer samen musiceren waren er geluiden dat Daryll-Ann weer bij elkaar zou komen. En dat gebeurde. Ik zag ik de heren dit jaar samen met hun maten een aantal keer spelen en wat mij opviel – maar het kan toeval zijn geweest – dat Paulusma aan het begin van de toer enthousiaster was dan aan het eind. Het was kennelijk goed zo. Als je weet dat voor de start van de reünie zijn nieuwe album al klaar lag – opnames en mix eerste helft 2013 -, dan zou ik (als ik muzikant was) niet kunnen wachten om mijn werk op het podium te laten zien. Met Pulling Weeds is Paulusma weer terug op het oude Excelsiornest en het moet gezegd worden het is de beste Paulusmaplaat tot op heden. Songs van de eerste twee albums kwamen live veel beter uit de verf dan op plaat en de vorige vond ik te voorspelbaar – al kreeg deze lovende recensies. Maar Pulling Weeds is het (bijna) helemaal. Alle nummers schreef Paulusma zelf en met een hele rits aan muzikanten, waaronder Coen Paulsuma, Theo Sieben en Rob Klerkx heeft hij er wat moois van gemaakt. Doordat er meer gas wordt gegeven dan ooit sinds de Daryll-Ann-release Weeps, zou dit eigenlijk de opvolger geweest kunnen zijn van dit fameuze album – – ware het niet dat dit album al uit 1996 dateert. Toch is er meer te genieten: psychedelica en sixtiesvibes (“Left For Dead”), Cream(y) bluesrock (“Stick Around With You”), een duet (“Time Alone”) en zelfs een Ennio Morricone-achtig nummer (“OutShoppin”) – al had deze van mij achterwege mogen blijven. Maar verder kan ik alleen maar mijn lof uitspreken over Pulling Weeds. Het blijft zelfs na veel draaibeurten spannend en boeiend. Dit jaar waren er al de nodige sterke platen van Nederlandse bodem, maar deze is ook niet mis. Met Daryll-Ann vind ik het nu wel goed geweest – al heb ik écht wel genoten – in de tournee van Paulusma ben ik echt benieuwd. Maar voorlopig ben ik helemaal happy met Pulling Weeds.


mij=Excelsior/PIAS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven