Dans Dans – 3

Dans Dans - 3Ik geloof niet dat er leven is op Pluto, maar ik heb nooit getwijfeld over België. Hoe ze het doen weet ik niet, maar Belgische bands vind ik, net zoals veel bands uit Scandinavië en IJsland overigens, geregeld net zo smaakvol als Belgische bonbons. De inhoud verrast me dan ook vaak. Dans Dans heeft ook die verfijnde klasse om bij te watertanden. Een live band pur sang met de liefde voor muziek, zo bewezen optredens op bijvoorbeeld het Eindhoven Psych Lab en Valkhof Festival vorig jaar, waarbij het vakmanschap van het podium straalde. Het zijn dan ook geen koekenbakkers; gitarist Bert Dockx is frontman van Flying Horseman, Fred Lyenn Jacques speelde onder andere bas bij Mark Lanegan (Band) en Steven Cassiers drumde bij Dez Mona. Muzikaal beweegt het zich ergens tussen instrumentale psychjazz, garageblues en gedistingeerde rock. Op eerdere albums waren het vaak vrijelijke bewerkingen van bestaande nummers, op 3 is het meeste zelf geschreven. Hierbij wordt meestal verfijnd en subtiel opgebouwd waarbij Dockx al pingelend improviseert rondom bepaalde thema’s ondersteund door jazzy ritmes. Je voelt dan suspense (“Zephyr”) of melancholie (“Bloed en Dromen”, “Miraggio”), of de gitaar lijkt een verhaal te vertellen zoals op “Take A Close Look”. Het is de opmaat tot een dynamische en boeiende ontwikkeling in de lange nummers. De ene keer schakelt de band juist terug naar nog behoudender spel zoals op “Fleurette Africaine”, waarbij het fluisterende spel juist indrukwekkend aandacht trekt, op andere nummers is het een lang voorspel tot scherpe uitspattingen. Zo ontwikkelt “Take A Close Look” zich met mooi opzwellende emotie, “Bloed en Dromen” eindigt – eh – bloedig en “Momento Mori” gaat van slepende traagheid over in overstuurde dissonante gitaren. Ik zou er soms (“Miraggio”) wat dikke stonerriffs in verwerken (zoals Papir dat wel doet), maar dat is persoonlijk. Dans Dans neemt je mee naar een nachtclub in Italië waar je een zwoel dansje waagt met de bloedmooie vrouw van een maffiabaas. Spannend, avontuurlijk, en enorm sexy.


mij=Unday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven