Gov’t Mule – Sco-Mule feat. John Scofield

Gov't Mule  - Sco-Mule feat. John ScofieldIn 1999 stonden Gov’t Mule (nog in triobezetting met de in 2000 overleden bassist Allen Woody), jazzgitarist John Scofield en toetsenist Dan Matrazzo twee keer samen op het podium en de opnamen daarvan zijn nu ter ere van het twintigjarig jubileum van de band alsnog uitgebracht onder de titel Sco-Mule. Voorafgaand aan die twee avonden hadden ze precies één keer eerder samen gespeeld, maar dat hoor je nergens aan. Een mooie combinatie was het natuurlijk sowieso al. Gov’t Mule heeft de basis in de blues, met volop uitstapjes naar andere genres, Scofield ging van blues naar jazz, maar was ten tijde van deze opnamen steeds vaker bezig met funk en soul, wat onder andere zou resulteren in albums met Medeski Martin & Wood. Het leidt op dit album tot schier eindeloze jams. Wayne Shorters “Tom Thumb”, Miles Davis’ “Kind Of Bird” in twee versies, Scofields eigen “Hottentot” in twee versies, James Browns “Pass The Peas”, allemaal laten ze The Mule horen in een jazzier setting dan gebruikelijk. Rock is en blijft het, maar zelfs voor Gov’t Mulebegrippen staan de individuele instrumenten verder op de voorgrond dan gebruikelijk. Niet alleen de gitaren (luister eens wat Scofield op de titeltrack voor geluiden uit zijn gitaar haalt), maar ook bas, drums en toetsen. Is dit het meest toegankelijke live-album van Gov’t Mule? Nou nee. Haynes zegt zelf dat dit geen album is voor een kennismaking met The Mule. Het zijn namelijk slechts elf tracks, maar wel in totaal 2,5 uur. Alleen het titelnummer is (nog net) korter dan tien minuten, de rest loopt op tot een lengte van 23 minuten (“Afro Blue”, vooral bekend door John Coltrane). Daarnaast zijn het uitsluitend instrumentale jams. Lange, hele lange jams. Voor wie Gov’t Mules of John Scofields materiaal al kent is dat geen beletsel en die zal zich opperbest vermaken met dit album. Novices kunnen beter met andere albums beginnen dan met deze hardcore jamplaat. In het kader van de Mulefestiviteiten volgt op 6 april nog Dub Side Of The Mule met Toots Hibbert en op 20 april de vinylversie van het al digitaal verschenen Stoned Side Of The Mule.


mij=Mascot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top