Paaspop 2015 – Voorpret

Ondanks de jubileum-editie van de Paasconcerten bij mij om de hoek bij popcentrum Jacobiberg kan ik het niet laten om komend weekend terug naar mijn roots te gaan en me aan te sluiten bij de vriendenclub waarmee ik menig festival onveilig heb gemaakt. En dat zooitje ongeregeld is geheel volgens traditie te vinden op de officieuze opener van het festivalseizoen: Paaspop, in het Brabantse Schijndel. Dat er een flinke schaalvergroting door de jaren heen heeft plaats gevonden mag de pret niet drukken, zeker gezien het aanbod van bandjes en ander gerief.
Selah Sue
Zo kunnen we op de vrijdagavond al genieten van Grote Nederlandse Namen als Di-rect, Racoon en Kensington, middels Selah Sue aangevuld met vrouwelijk schoon uit België. Da’s natuurlijk voer voor de megastal Apollo. Zelf ben ik meer nieuwsgierig naar een bandje als San Cisco, vallend in de categorie frisse indiepop. Tegenwoordig doen ze het met een vleugje new rave (denk Klaxons). Voor de rockers zijn Truck Fighters en Blues Pills meer geschikt, in de Jack Daniels-tent. Alleen al de strot van Blues Pills’ zangeres Elin Larsson lijkt mij de moeite waard, liefhebbers van Band Of Skulls, Cream en Peter Green’s Fleetwood Mac kunnen hier ook nog eens muzikaal aan hun trekken komen. De avond eindigt met het Ierse folk-feestje van Fiddler’s Green, ook voor liefhebbers van Volbeat. Er valt op de eerste avond van dit driedaags spektakel naast de bandjes overigens ook genoeg te dansen en te geinen, op verschillende meer en minder voorspelbare plekken. Doe er uw voordeel mee.


mij=Door: TheLeonKing
The Deaf openen op zaterdag de Phoenix-tent, altijd leuk om in de stemming te komen. De ninetiesrockers van Therapy? zullen het ook vast goed doen, al kan hun laatste album mij nauwelijks bekoren. Wat dat betreft is Shaking Godspeed in de Thunderbolt natuurlijk een prachtig alternatief. Ga ik zeker gebruik van maken. Waar ik enorm naar uitkijk is het optreden van John Coffey. Dat zij nu hun energieke hardrock ‘n roll-feestje mogen bouwen op het grote Phoenix-podium is meer dan terecht. Hun onlangs verschenen album The Great News doet nauwelijks onder aan hun klassieker-in-de-dop Bright Companions. Tussen al dit gitaargeweld is een rustpuntje in de vorm van het Eindhovense talent Kovacs meer dan welkom. Komt in orde dus. Verder wordt het vooral genieten in de Jack Daniels-tent met de psychedelische trip van Pauw, de roots-met-een-randje van My Baby, de ongecompliceerde garagerock van The Miseries, de verfijnde indie van Nouveau Velo en het betere, gruizige drum-avec-toetsenwerk van Zzz. Het solowerk van DWDD-klant Tim Knol raakt mij niet, maar zijn bandje The Miseries heeft met debuutalbum The Miseries een onvervalste voltreffer in pacht. Onderweg spelen ook nog de onvermijdelijke Typhoon (in de Apollo) en de oldschoolhardcore-opa’s van Sick Of It All (in de Phoenix). Volle bak!
The Miseries
Op de zondag gaat het festival vanaf 13:00 uur van start met de warming up van de Theo’s. Of met de indierock in dEUS-stijl van het jonge Valour Up Twice, zoals u wilt. Wat mij betreft is het qua leuke bandjes ook vandaag weer op de Jack Daniel’s Stage te doen. Hoewel Judy Talk in de Thunderbolt ook zeker de moeite waard van het checken is. De Johnny Cash en Jude Carter anno 2015? Ga ik voor u uitzoeken. Wel jammer dat het overlapt met The Black Marble Selection, want hun rauwe Rhythm & Blues vers uit de Tilburgse beatkelders lijkt mij ook zeer aangenaam. Dat sluit mooi aan bij Sven Hammond: ook Rhythm & Blues, maar dan met een vet Hammondorgel. Meer psychedelisch geweld van hoog niveau is wel aan Monomyth toevertrouwd. Deze Hagenezen doen dat ook nog eens helemaal instrumentaal met een dikke knipoog naar Motorpsycho.
Monomyth
Wat ik zeker niet wil missen is dEUS. Benieuwd of die nog potten kunnen breken, deze vaandeldragers van de Belgapop. Mocht dat tegenvallen dan is er een escape naar de rootsy rockabillyband The Paladins. Over legendarische bands gesproken. Ook bij Rival Sons gaat het om een traditioneel geluid, maar dan meer bluesy hardrock. Wat de Britpoppers van The Kooks op Paaspop doen is me een raadsel (hun vierde album Listen flopte volledig), maar dat Peter Pan Speedrock er staat is zo logisch als een smartphone. Elke editie sinds de oertijd zijn de rockers uit Eindhoven van de partij, met recht de huisband van het festival. De uitsmijter van de zondag is echter de afterparty van Afterpartees. Die garagepunkers uit Limburg gaan ‘m van jetje geven, reken er maar op. Enfin: genoeg te beleven op Paaspop komend weekend.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top