Air Canda – Air Canda

Air Canda - Air CandaPfoe! Progrock, avantgarde-jazz, Japanse ecclectische noise? Uit Sint Petersburg? Sympho-invloeden? Ga er maar aanstaan! Alsof een uitzending van VPRO’s Vrije Geluiden uitzitten al niet lastig genoeg is. Een muziekhistoricus die les gaf op het Brabants Conservatorium zei het twintig jaar geleden al: ‘Avantgarde is zoveel als samenspelen met oog- en oorkleppen op’. Van de tachtig minuten dat je bezig bent is er altijd wel een minuut te vinden waarin er sprake is van oprechte synergie. Je moet je alleen niet druk maken om de huur van de repetitieruimte. Enfin, gitarist Stepan Zhzhyonov, saxofonist Alexander Belousov, bassist Andrei Belka en drummer Roman Oboskalov gaan voor de breaks, de duizelingwekkende tempowisselingen en uiteindelijk het gedragen gefreak zoals in “Five Worms”. Jazzrock komt in vele varianten en vormen. Het Russische Air Canda pakt het megatechnisch op. Laat een freejazz-saxofonist een moppie meetoeteren op het werk van Primus en je komt een heel eind. Het enige dat de vier heren van Air Canda nog niet hebben ontdekt is de totale metalgekte van een Mr. Bungle of John Zorn. En, da’s maar goed ook, anders werd het veel te veel van het goede. Op deze plaat is al zoveel te horen dat elke extra input al snel teveel wordt. Bovendien mag je deze technici niet verstoren met input waar ze niets mee kunnen. Voor je het weet slaan de heren door met zogenaamde partyfunk die slechter is dan de Hermes House Band. Dat moet je dan ook weer niet willen verlangen van deze Russen. Rustiger en vrolijker word je niet van deze cd. Maar goed, van geen enkele Rus word je rustig en vrolijk dus daar hoef je dan ook niks van te verwachten. Broeierig, onrustig, energiek en bij vlagen moeilijk is het wel.


mij=R.A.I.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top