Lowlands 2015: Voorpret

Zit er een houdbaarheidsdatum aan een festival? Misschien is dat wel de grootste vraag voor Lowlands. Je zou zeggen van niet. Pinkpop, Pukkelpop en een festival als Glastonbury bestaan al eeuwen immers. En ook Pinkpop heeft haar crisis wel gehad (en overleefd). Maar als je slechts 75% van je kaarten verkoopt, waar voorheen het festival binnen uren uitverkocht raakte, dan kun je wellicht nog niet zeggen dat er crisis is, maar wel dat er problemen dreigen. Laten we vooropstellen: Lowlands heeft nog steeds een ijzersterke naam en daar valt nog lang op door te bouwen. Maar de vlaag van festivalitis die over ons land trekt heeft wel een grotere impact dan gedacht. Van april tot september is er ieder weekend wel een (meerdaags) festival, ergens in Nederland of in de directe nabijheid. Sommige richten zich op een beperkt stukje van de (muziek)markt, maar duiken wel de diepte in of onderscheiden zich anderszins. Veel ervan richten zich vooral op muziek, in welke stijl dan ook, en laten films en infotainment links liggen. En ook de kleine festivals besteden tegenwoordig aandacht aan de inrichting en aankleding van hun terrein, en ze zorgen dat er meer te eten en te drinken is dan pannenkoeken, La Place en festivalpils. Al die festivals zijn erg succesvol. Kortom: wellicht is de markt voor omnifestivals, zoals Lowlands altijd was, nu echt kleiner geworden. Of is het de wet van de remmende voorsprong: afkijken hoe Lowlands het doet en je op dat kleine stukje beter profileren? Anyway, hoe je het ook wendt of keert, Lowlands blift wel een household naam en ik ben erg benieuwd hoe Lowlands deze uitdaging te lijf gaat. Aan het programma zal het niet liggen. Je kunt altijd sterkere namen voor de line-up verzinnen, maar ook in 2015 is er nog steeds keuzestress en je kunt als vanouds drie dagen lang non-stop van tent naar tent rennen. Een paar namen: The Antlers, The Staves, La Roux, Caribou, Franz Ferdinand & Sparks, Ho9909, Lapsley, Maccabees en Interpol. Voor de rest adviseren, zwerf lekker rond, er is meer plek dan ooit…

lowlands


mij=Door: Gr.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top