Ben Folds – So There

Ben Folds - So There‘8 chamber rock songs with yMusic plus the Concerto for Piano and Orchestra with the Nashville Symphony conducted by Giancario Guerrero’ staat in kleine lettertjes onder de titel So There. Liefhebbers van popmuziek zijn wel eens door minder pretentieuze ondertitels afgeschrikt. In dit geval betreft het echter een nieuw album van Ben Folds. En dat verandert de zaak. Folds schuurde natuurlijk altijd al met zijn solo- en Ben Folds Five-albums langs klassieke invloeden, maar zo nadrukkelijk legde hij er nog nooit de nadruk op. Mijn interesse was dan ook gelijk gewekt, maar wat verwacht je anders van iemand die een groot liefhebber is van ongeveer al het Folds werk en graag een moppie (neo)klassiek hoort. De eerste songs van So There zijn inderdaad echte chamber rock songs. Het is dus niet alleen maar op en top Folds en zijn piano die de klassieke muzikanten van yMusic ontmoet, maar d’r doet ook gewoon een drummer mee. Die zweept de boel in “Capable of Anything” bijvoorbeeld flink op en geeft de song een geweldige drive. Het laat gelijk prachtig horen hoe capabel Folds is om pop met klassiek te laten clashen zonder het geforceerd te laten klinken zonder dat het altijd in een melancholische ballad dient te resulteren. Dat ‘ie dat ook uitstekend kan blijkt wel uit het volgende “Not A Fan” waarin de (alt)viool heerlijk rondzwiert. En dat natuurlijk in combinatie met een typische Folds-tekst die mij heerlijk laat gniffelen elke keer als ik het liedje hoor. Dat Folds een volwaardige klassieke componist én pianist is, wordt pas echt goed duidelijk in het drieluik “Concerto for Piano and Orchestra” dat So There afsluit en dat een mooiere naam verdient dan dit. Of is dat ook een knipoog van de meester? Het is een genot te horen hoe Folds er in slaagt om iets echts klassieks neer te zetten, terwijl daarin toch van die karakteristieke Folds-wendingen zitten waarin je hem bij wijze van spreken tekst hoort zingen die er niet is. Het toont nog maar weer eens te meer aan wat voor bijzonder portret deze Benjamin Scott Folds is.


mij=New West

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top