Le Guess Who? 2015 – Voorpret

Begonnen in 2007, als een festival met louter Canadese bands, is Le Guess Who? in Utrecht inmiddels uitgegroeid tot een van de paradepaardjes van Nederland festivalland. En in ieder geval als het paradepaardje van de Utrechtse muziekscene. Want alles waar ook maar een beetje een bandje kan laten optreden, dat doet mee, bij Le Guess Who?. En op een hoop plekken waar geen bandjes kunnen spelen, valt ook het nodige te doen. Nee, mocht u het komende weekend door Utrecht dwalen, dan ziet u dat er niet te ontkomen valt aan Le Guess Who?. Al was het maar omdat er geen hotelbed meer vrij is. Volgens organisator Johan Gijssen zijn er kaarten verstuurd naar 41 verschillende landen. Die populariteit, daar is namelijk een reden voor.


mij=Door: Gr.R.
Alles wat zo’n beetje momenteel hip en happening is, in de muziekwereld, dat is namelijk in Utrecht, vanaf donderdag tot en met zondag. Wat namen die we zo uit de losse pols kunnen schudden, van internationale bodem: Ought, Viet Cong, Metz, Julia Holter, Chantal Acda, Destroyer, Deer Hunter en natuurlijk Chelsea Wolfe. Mikal Cronin is er ook en neemt een hoop toeters en bellen mee. Allen behept met de goede eigenschap dat ze de randen van de muziek opzoeken. Muziek met een braampje, dat is de specialiteit van Le Guess Who? (met vraagteken in de naam). En al die acts hebben nieuwe platen uit die hoge ogen scoren bij critici en muziekliefhebbers. Mocht je deze bands willen zien, dan zou ik er op tijd bij zijn. Volle zalen zijn gegarandeerd.
Van Nederlandse bodem: The Homesick, Rats on Raft, The Mysterons, Terzij de Horde, Jacco Gardner. Die laatste cureert ook een apart programma met curiositeiten, waar onder andere de progrockers van Dungen staan.
Over cureren gesproken: Le Guess Who? experimenteerde vorig jaar met een sludgefest en een 24hour drone fest. Dit jaar wordt dat doorgetrokken met een artist in residence: de dronemasters van Sunn O))) (spreek uit ‘sun’). In het spoor van Sunn O))) komen twee oudgedienden naar Utrecht. (The Crazy World of) Arthur Brown en de protoproggers van Magma. De eerder genoemde Chelsea Wolfe komt ook op voorspraak van Sunn O))). En een legenda als Annette Peacock. Het fameuze Consellation Records, uit Montreal, want er moet wel iets Canadees zijn op Le Guess Who?, presenteert zich met onder andere Ought.
Een bijzonder optreden gaat de samenwerking van Suuns en Jerusalem in my Heart worden. Deze combinatie debuteerde vorig jaar op Le Guess Who? en is nu een jaar experimenteren verder. Zo’n samenwerking kan zich er alleen maar van verdiepen.
Mocht u geen zin hebben om u vier dagen onder te dompelen in het festival, maar er toch wat van mee willen pikken, los van het festival is er in de stad ook het nodige te doen. Nieuwe bands uit de Nederlandse underground presenteren zich op Le Mini Who. Gratis toegankelijk. Wacht even, dat moet groter: GRATIS TOEGANKELIJK. Zaterdag op en rond de Voorstraat, zondag op de Ooster- en Westerkade. Op de Neude is er de La Bazarre, een festivalmarkt. Platen kopen doet u onder andere bij Record Planet in de Jaarbeurs, waar ‘s werelds grootste platenbeurs is en het Louis Hartlooper Complex heeft een speciaal filmprogramma. Kortom, geen enkele reden om u te vervelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top