Eurosonic Noorderslag 2017 Zaterdag Napret

Het is al eens vaker geconstateerd, maar de zaterdag van Eurosonic/Noorderslag is totaal anders dan de rest van de dagen. Natuurlijk, de focus is anders, op Noorderslag staat de Nederlandse muziek centraal, terwijl de andere dagen Europa in de picture staat, maar toch. Het publiek is anders, op Noorderslag viert Groningen een feestje, in tegenstelling tot de muziekprofessionals die op de andere dagen door Groningen struinen. De Groninger lijkt beter gekleed dan de gemiddelde muziekprofessional, maar dat kan ook komen doordat na drie dagen in een muziekbubble geleefd te hebben, de buitenwereld ineens weer dichtbij komt. De Noorderslagger is in ieder geval minder cynisch dan de Eurosoniccer. Nou heeft die professional daar ook alle reden toe, want kwalitatief is er nog wel een verschilletje tussen Eurosonic Noorderslag. Natuurlijk, niet alles dat op Eurosonic staat is even goed, dat heeft u in de verslagen van de afgelopen dagen kunnen lezen, maar op Noorderslag ligt de lat beduidend lager.


Tekst: Gr.R.

De Nederlandse popmuzikant, op een uitzondering na, vaart niet scherp aan de wind en maakt makkelijke keuzes. Dat lijkt ook te komen door de mal waar 3FM de Nederlandse muziek wil persen. Dat hoor je bij bands als Radio Eliza en Avi On Fire. Het is gladjes, behapbaar en er wordt met een schuin oog naar Kensington gekeken. Nu is dat ook niet raar, gezien het succes van Kensington, maar die band wordt wel erg gepusht door de mainstreammedia en is niet noodzakelijkerwijs een kwaliteitsoogmerk. En Jimmi Jo Hueting van Jo Goes Hunting zit zichzelf in de weg, achter het drumstel. Om overigens nog even weer op het verschil tussen de Groninger en de muziekprofessional terug te komen, de Groninger is vooral een gitaarliefhebber, want de zalen waar de gitaarbandjes spelen zijn afgeladen vol. En bij de hiphop kunt u zo naar binnen. Terwijl dat het genre waar het gebeurd momenteel. Acts als Yung Internet, Jonna Fraser, Donnie, Rotterdam Airlines en SMIB laten horen dat hier nog wel rek in zit. Hier is nog enthousiasme en liefde voor muziek, zonder de professionaliteit uit het oog te verliezen. Hier worden nog keuzes gemaakt, dit kan nog vooruit. De Poprijs van New Wave, vorig jaar was al een indicatie natuurlijk. Bovengenoemde acts trekken een jong publiek en het zou zomaar kunnen dat de gemiddelde leeftijd van de Noorderslagbezoeker jonger is dan ooit. Opvallend veel kinderen trekken van act naar act door de Oosterpoort. En die jonge bezoeker zal ongetwijfeld content zijn met de Popprijs voor Martin Garrix, een keuze waar dit jaar niets op af te dingen valt. Gebeurt er dan niets op gitarenvlak? Natuurlijk wel! Klangstof laat horen dat ze niet voor niets geboekt zijn voor Coachella en Bonnaroo en zou zo maar eens de winnaar van volgend jaar kunnen zijn. Ze spelen een hele strakke set op Noorderslag en gezien de grote affiniteit van 3FM met Noorderslag zullen ook lang niet alle hippe bands op Noorderslag staan, omdat men daar met een boog om een rafelrandje heenloopt. Samenvattend kunnen we stellen dat de Noorderslag 2017 niet het niveau van een Eurosonic had, maar dat er toch genoeg te genieten valt. Als je tenminste de gebaande paden verlaat. Festivaljaar 2017 is inmiddels afgetrapt, dat het maar weer een mooi jaar mag worden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven