Habitants – One Self

Habitants - One SelfIk hoef niet eens zo heel erg mijn best te doen om tussen mijn muzikale ontwikkeling en die van Rene Rutten parallellen te vinden. Ik weet nog goed dat in het eerste jaar van mijn studie begin jaren 90 ik in mijn nieuwe thuisstad Groningen overmatig fanatiek cd’s uitwisselde met mijn verse studiegenoten. Een van hen kwam op de proppen met een stapeltje met daarin The Gathering’s Always (en ook Paradise Lost’s Lost Paradise en Gothic) en ik was vanaf dat moment fan. Zoals mijn muzieksmaak steeds breder werd, zo werd ook The Gathering’s oeuvre steeds breder en waaierde hun stijl uit. Nu The Gathering een tijdje gas terugneemt had Rutten tijd voor een nieuw project. Dat luistert naar de naam Habitants. Toen ik voor het eerst lucht kreeg van dit project, was ik gelijk enorm onder de indruk. “Meraki”, dat als eerste nummer verscheen, was van overrompelende schoonheid. De sound lag in het verlengde van het meer zweverige, donkere werk dat Rutten ook wel maakte met The Gathering, dus mijn zieltje was al snel gewonnen. Helemaal omdat vanaf de eerste galmende gitaar de sound van Rutten en zijn (levens-)partner Gema Pérez je het nummer inzuigt en aan het dromen zet. Het was echter vooral de verbluffende stem van Anne van den Hoogen die mij overdonderde. Sereen, zwoel en breekbaar gingen zelden beter hand in hand. Als geheel: van een andere planeet. Een fenomenaal nummer releasen is knap, dat een heel album doortrekken is meestal andere koek. Dat kun je dus wel gerust aan Rutten overlaten. One Self was voor mij zonder twijfel het beste album van Nederlandse bodem van 2018. Helaas heeft niet iedereen dat door gehad. Vanaf de eerste noten van “Winter” tilt Habitants je op, laat je bijna drie kwartier dromerig rondzweven en slaat een gat in je dag. Ik betrapte me er meerdere malen op dat de song me ontroerden. “Jupiter” bijvoorbeeld door zijn steeds aanzwellende gitaren en prachtige tekst. En als je na het beluisteren van “Vince” nog zonder brok in je keel en vochtige ogen zit, dan ben ik benieuwd wat jou wel weet te raken…

Habitants speelt de komende tijd op de volgende plekken:

17/05/2019 Hedon (Zwolle)

 

File: Habitants – One Self

File Under: Perfecte, ontroerend mooie shoegaze pop

File Video: [YouTube]

Een reactie

  1. Pingback: Habitants – File Under: New Music

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven