Caspian – On Circles

Caspian - On CirclesJe zou het bijna vergeten in de categorie post-rock releases van het afgelopen jaar. Maar goed, dat soort werk wordt ook nog wel eens ondergesneeuwd in de hele reeks prima platen die in dat genre uitkomen. Neem nieuw werk van Mogwai, This Will Destroy You, Black Narcissus, El Ten Eleven, Barrens en I Hear Sirens. Die hadden ook allemaal nog in mijn top lijstje albums gepast, maar je moet ergens een streep trekken. Ja, 2020 was een goed jaar. Wat betreft releases dan. On Circles stamt nog van januari 2020 en werd zelfs al opgenomen in mei 2019. Het is het vijfde studioalbum van de Amerikaanse (post-rock)band Caspian, actief sinds 2004 en bestaande uit maar liefst zes bandleden. Neemt niet weg dat er nog gastoptredens bij kunnen van John Aruda op sax op “Wildblood” en Jo Quail (die we ook kennen van de samenwerking met MONO) die cello speelt op “Ishmael” & “Division Blues”. Verder zijn er vocalen toegevoegd op het wat weeïge “Nostalgist” door Kyle Durfey. Dat vind ik bij post-rockbands niet altijd even geslaagd. Schoenmaker blijft bij je leest. Zo is “Circles on Circles” ook een wat flauw samen gezongen afsluitertje, dat niet direct in de sfeer van het album past, maar ongetwijfeld goed is voor de teamgeest van de band. Andere nummers zijn meer van de klassieke post-rock. Misschien niet direct vernieuwend in het genre maar wel uitstekend uitgevoerd. Goed gelaagd, mooi sfeervol en toch ook wel dynamisch met hier en daar een scherp randje. Er wordt een goede balans gevonden tussen de verschillende instrumenten en het is bovendien fijn helder geproduceerd. Het trekt je dus mooi in melancholische sferen, met af en toe de fijne uitspattingen door de shreddende gitaren, dwingende bassen en de rake klappen van de drums. Nou goed, het blijft wel wat veel behoudend pingelwerk, zoals een Explosions in the Sky dat ook wel maakt, maar dat kun je dan ook maar beter live tot je nemen. Zodra dat weer kan. Zo heeft “Collapser” meer agressie om wild op te headbangen en dat zou de band best vaker mogen doen. Misschien dat ze dan wel in mijn lijstje beste albums van het jaar hadden gestaan.

Triple Crown Records

File: Caspian – On Circles
File Under: Degelijk potje post-rock
File Social: [Bandcamp] [Facebook] [Instagram] [Twitter]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven