Below The Sea – Les Arbres Dépayseront Davantage

Het gevaar bestaat dat als je uit Canada komt en instrumentale Post-Rock maakt je gelijk in de schaduw van Godspeed You Black Emperor! komt te staan en daar ook blijft. Komt natuurlijk ook doordat Godspeed prachtige platen maakt en de neven-projecten van (ex-)leden van deze band ook nog eens veel media aandacht opeisen. In de schaduw van Godspeed zijn toch wel meer bands die de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld Below The Sea. Inderdaad uit Canada. Inderdaad (gedeeltelijk) uit Montreal. Inderdaad instrumentale post-rock en inderdaad lijkt het bij tijd en wijle wel wat op Godspeed, maar is toch wel duidelijk anders. En al leek het er wel op. Is dat dan erg? Dat kun je je afvragen. Want Les Arbres Dépayseront Davantage het tweede album van Below The Sea vind ik namelijk beter dan de nieuwe plaat, Yanqui U.X.O., die Godspeed! gemaakt heeft. Die plaat is namelijk gewoon meer van hetzelfde en ten opzichte van de eerste CD van Below The Sea, The Loss Of Our Winter, is Les Arbres… een flinke stap vooruit. Op de eerste plaat was alles een stuk rommeliger en dat is aanzienlijk verbeterd op deze plaat, waardoor de band duidelijk meer als een eenheid klinkt en de nummers een stuk meer zeggingskracht krijgen Overigens heb ik bij openingstrack ‘Let It Happen’ heb ik het idee dat ze je expres op het verkeerde (Godspeed!) been willen zetten. Het zou me niet verbazen als hier opzet in het spel is omdat ze onder een vergelijking met dat gezelschap toch niet uit zullen kunnen komen (Canada, Post-Rock, Godspeed, dat rijtje zit er aardig ingeramd maar is in dit geval toch echt niet terecht). In de andere nummers maakt vooral het meer gebruik maken van toetsen en andere electronica en is de plaat veel atmosferischerer en afwisselender. Neem alleen al het Satie achtiger Accord Final waarop Micro: Mega’s (ook nog nooit wat over gelezen in Nederland) Sylvain Chauveau op meespeelt. Hopelijk komt deze plaat ook in Nederland snel uit en kan ik mijn mp3s inwisselen voor een zilveren schijf, want bij elke draaibeurt wordt deze plaat een stukje mooier.
File: Below The Sea – Les Arbres Dépayseront Davantage
File Under: Oh Canada!-Post-Rock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top