Budapest – Too Blind To Hear

Budapest vernoemde zich niet naar de hoofdstad van Hongarije, maar doet een beetje schimmig over wat nu wel de oorsprong van de bandnaam is. Niet schimmig, maar wel triest is de dood van gitarist Mark Walworth die tijdens de afrondende fase van Too Blind To Hear zelfmoord pleegde. Dit had dus niet meer zijn weerslag op deze plaat waarop de heren zich in de eerste track van hun debuut album zich afvragen: “Is This The Best It Gets”. Gevaarlijk, maar Budapest durft het zich af te vragen op Too Blind To Hear en ik durf het wel te ontkennen, want er komen nog betere tracks dan deze single op de plaat. Life Gets In The Way bijvoorbeeld dat in een kleine vijf minuten toewerkt naar een mooie noisy climax. Het is gemakkelijk om Budapest op één hoop te gooien met Travis, Coldplay en Radiohead (vooral die van The Bends), maar daar doe je ze toch wel ietwat tekort mee. Budapest laat namelijk op deze plaat een meer dan aangename versmelting van deze drie bands horen, zonder van plagiaat beticht te kunnen worden. De plaat heeft namelijk duidelijk iets eigens, maar iemand die geen liefhebber van de drie bovengenoemde bands zal het zeker niet met me eens zijn en deze plaat afdoen als yet another new Radiohead. Next Big Thing? Zou zo maar kunnen, Saybia kon het ook en deze plaat staat wat mij betreft op gelijke hoogte met The Second You Sleep alhoewel misschien een ‘echte’ hitsingle ontbreekt, maar goed daarvoor start je geen bandje lijkt me.

File: Budapest – Too Blind To Hear
File Under: Travis / Coldplay / Radiohead / Next Big Thing?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top