Julee Cruise – The Art Of Being A Girl

Het is de schuld van An Automotive. Zij waren het die op hun vorig jaar verschenen debuutplaat het nummer “The Ballad of Julee Cruise” opnamen. Ik zat toen te denken Julee Cruise, was dat niet ergens eind jaren tachtig zo’n one-hit-wonder met “Falling” uit de soundtrack van David Lynch’ Twin Peaks? Ja natuurlijk was zij dat. En aangezien ik dat wel een mooi spooky plaatje vond, ben ik maar eens op speurtocht gegaan. Met als vraag: doet deze dame nog wat in de muziek? Het antwoord is dus ja. Sterker nog, ze bracht niet zo lang geleden zelfs nog een nieuwe plaat uit, The Art Of Being a Girl, haar eerste in iets minder dan 10 jaar. Ik had dus min of meer verwacht dat het wel een soort van Falling een hele plaat lang zou zijn, maar dat is dus niet het geval. Ze heeft namelijk deze plaat opgenomen zonder de hulp van David Lynch en Angelo Badalamenti. “You’re Staring At Me” is wel een lekkere bossanova opener en “The Orbiting Beatnik” gaat er ook nog wel in, maar bij track numero drie “Falling in Love” met steeds maar repeterende zinnetjes en melodietjes (net als in “Everybody Knows” en “Cha Cha In The Dark” overigens) slaat bij mij de verveling al toe en dan moet je nog een aardig eindje voordat het dikke uur van de plaat erop zit. De flarden electronica vallen bij mij in veel tracks ook niet echt lekker op hun plaats en klinken wat geforceerd in de oren. De songs met de een wat meer bossanova inslag zijn nog redelijk te pruimen, maar houden ook niet echt over. De op zicht imponerende stem van Cruise, die dan weer doet denken aan Marianne Faithfull, dan aan een engel en in bijvoorbeeld “Three Jack Swing” wat doet denken aan de dames van B-52s, komt me een beetje te weinig uit de verf. En als dan zo’n plaat afgesloten wordt met hidden track in de vorm van een remake van “Falling in Love” die het niet haalt bij het orgineel laat The Art Of Being a Girl je dus met een behoorlijk onbevredigd gevoel achter. Goed, ik verwachte dus een mooi spooky plaatje, maar kreeg dat niet op “Beachcomber Voodoo” na . Pindakaas helaas. An Automotive bedankt!

File: Julee Cruise – The Art Of Being A Girl
File Under: Triphop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven