Apocalyptica – Reflections

Universal

Ik weet niet meer precies wanneer het was, maar het was ergens in 1996 of zo dat ik in een usenet nieuwsgroep een klein berichtje las over 4 Finnen die een album opgenomen zouden hebben met alleen maar Metallica-covers en dat op nogal ongebruikelijke wijze deden, de heren van Apocalyptica gebruikten alleen maar cello’s! Dat leek me wel een goed alternatief voor Load (en ReLoad) van Metallica, want die hadden daarmee toch wel afgedaan voor mij. Het was verfrissend om de cello-uitvoeringen van de Metallica-songs te horen en toch ook wel ietwat verrassend dat de songs bleven staan als een huis. Want zeg nou zelf? Metallica linken met klassieke instrumenten, dat ligt niet echt voor de hand. Enige puntje van kritiek was de ietwat iele productie van Plays Metallica by Four Cellos Nadat de plaat opgepakt werd door Mercury om de plaat wereldwijd te distribueren ging het hard. Gelukkig stond de band zelf niet stil in haar ontwikkeling en beperkte zich niet tot het kunstje van alleen maar Metallica-covers. Op het veel beter geproduceerde tweede album, Inquisition Symphony, stonden nog wel veel covers maar was er ook plaats voor eigen materiaal en op Cult was er zelfs plaats voor een nummer met zang! Sandra Nasic (Guano Apes) zong mee op “Path Vol. 2”. De tour die volgde op de release van Cult ging niet zonder slag of stoot. Op toneel leek in de Melkweg tijdens het fenomenale optreden nog koek en ei, maar blijkbaar rommelde het achter de schermen wel. Dit had tot gevolg dat voor de nieuwe plaat Reflections Apocalyptica nog maar een trio is. Voor de sound maakt dat niet zo veel uit. De cello’s blijven moddervet bij de hardere nummer en zijn fragiel in de ballads. Apocalyptica zou Apocalyptica niet zijn als er niet weer een duidelijk verschil zou zijn tov de vorige platen. Deze keer is dat het toevoegen van drums. Op 5 meer up-tempo nummers geselt Dave Lombardo de vellen van zijn kit en in de andere drumt Sami Kuoppamäki mee. Het toevoegen van de drums heeft als voordeel dat de heren cellisten zich minder hoeven te concentreren op het ritmewerk en de melodielijnen beter (en complexer) uit kunnen werken, wat resulteert in headbangen de ene keer en kippenvel de andere keer….. Het wordt gewoon tijd voor Metallica – Metallica Plays The Songs of Apocalyptica! Maken zij weer eens een goed album!

File: Apocalyptica – Reflections
File Under: Cello Rock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top