Tony Levin Band – Double Espresso

Weinig artiesten hebben een zo’n staat van dienst als Tony Levin. Niet alleen is hij een veel gevraagd studio-muzikant , hij gaat ook nog eens veelvuldig met andere artiesten mee op toer. En een verschil met bijvoorbeeld de heren van Toto is dat de CDs waar Levin aan bijdraagt er vaak ook nog eens echt toe doen. Als solo-muzikant is hij een stuk voorzichtiger met het uitbrengen van platen. Tot nu toe bracht hij slechts drie studio-platen onder eigen naam uit. Na het uitkomen van de laatste plaat Pieces of the Sun ging Levin op tour met een band (Jesse Gess op gitaar, op drum Jerry Marotto en geluidswizard Larry Fast voor de gaatjes) waarvan je eigenlijk zou verwachten dat het één grote freakshow zou worden. Helaas konden we deze band in Nederland niet live zien en moeten ‘we’ wachten met Levin in levende lijve zien tot Peter Gabriel ons kikkerlandje aandoet. In de USA was men meer dan enthousiast over de optredens en al snel verschenen er her en der bootlegs van de optredens op internet. Blijkbaar was er behoefte om de optredens opnieuw mee te maken. Daarom is er nu dus Double Espresso uitgebracht, een 2 CD live-plaat die dus ook werkelijk de duur van zo’n optreden van de Tony Levin Band duurt. En dat vergt nogal wat van een mens. Als je in de zaal staat dan vliegt de tijd (twee uur) zo voorbij. Zit je echter in je huiskamer te luisteren dan is er meer nodig om de spanning vast te houden. Het is in ieder geval een pré als je er bij geweest bent. Nu heb ik toch de neiging om sneller door de tracks van de plaat heen te gaan dan twee uur en alleen de hoogtepunten te beluisteren. Dus bijvoorbeeld de titeltrack van Pieces of the Sun, het samen met Peter Gabriel geschreven “Dog One”, de wel geinige uitvoering van “Black Dog”, met een Jesse Gess als Robert Plant (maar dan wel op gitaar ipv zang) “Apollo” en “Sleepless” van CD1 en “Ever the Sun Will Rise”, “The Fifth Man”, “Back In NYC” (zonder een zanger van het kaliber Gabriel eigenlijk een zonde, maar toch leuk om te horen), “Elephant Talk” (met geweldig stickwerk) en “Peter Gunn” (met Californian Guitar Trio) van CD2. Hoef je maar een klein uurtje te zitten en dat is precies genoeg als warming up voor mij om Levin Shaking His Tree tijdens de concerten van Peter Gabriel in mei. Levin-adepten zullen waarschijnlijk toch de hele plaat met gemak uitzitten, want het spelplezier en de virtuositeit hoor je overduidelijk in alle tracks.

File: Tony Levin Band – Double Espresso
File Under: “You Had To Be There?”-Live Plaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top