The Bad Plus – These Are The Vistas

Je dacht altijd dat “Smells Like Teen Spirit” het volkslied van de hele grunge-generatie was? Dan valt je, zeker als je de cover van Tori Amos en een kind van de jaren 90 bent, de bek open als je die van the Bad Plus hoort. De heren hebben het namelijk helemaal naar hun hand gezet. Je geloofd het bijna niet, maar naar het schijnt had pianist Ethan Iverson “Smells Like Teen Spirit” nog nooit gehoord had tot het moment dat ze de studio ingingen. Yeah right, zeker de hele negentiger jaren ingevroren gezeten op de zuidpool en pas in september 2002 weer ontdooit vlak voordat hij samen met Reid Anderson (contrabas) en David King (drums) These Are The Vistas opnam. Hoedanookdaarentegentoch, wat een uitvoering! De energie, chaos, emotie maar toch catchy melodie van Nirvana heeft deze versie helemaal, maar wel heel verrassend anders. Ook de twee andere covers op These Are The Vistas zijn verrassende uitvoeringen. De ene is Blondies‘ “Heart of Glass”, dat bijna onherkenbaar is op bepaalde punten, maar daardoor juist zo leuk omdat de piano de melodielijn wel vasthoudt met één hand en ondertussen varieert met de andere. Af en toe lijkt het wel of Iverson vier armen heeft in plaats van twee. De andere is Aphex Twins’ “Flim”, die je nou niet echt gelijk met een jazz-combo associeert, maar al wel een pianolijntje heeft dat zich leent dat zich eigenlijk prima leent voor een jazzy uitvoering. Maar goed, het zijn niet alleen de covers die deze plaat lekker maken. Integendeel het maakt niet zoveel uit. Als het tempo er wat ingaat hapt These Are The Vistas lekker weg, zoals bijvoorbeeld in openingtrack “Big Eater” en “1972 Bronze Medalist”, maar er is ook genoeg ruimte om wat meer te relaxen zoals in het bluesy “Guilty” en bonustrack “What Love Is”. Ik ben niet zo’n Jazz-erd, maar het kleine uur dat deze plaat duurt zit ik met gemak uit, zonder in slaap te doezelen of hypernerveus te maken, zelfs niet in het meer dan acht minuten durende “Silence is the Question”!

File: The Bad Plus – These Are The Vistas
File Under: Jazz is not dead, it just smells like teen spirit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven