DJ Danger Mouse – The Grey Album

Vandaag, dinsdag 24 februari, is het Grey Tuesday. Een – naar de organisatoren hopen – fiks aantal sites wil dan mp3’s aanbieden van The Grey Album, het album van Danger Mouse waarop hij The White Album van The Beatles mixt met Jay-Z’s Black Album. Over juridische, morele en andere kwesties zal nog een heleboel gezegd worden, maar de P2P-gebruiker heeft uiteraard het laatste woord. Het een na laatste woord gaat over de kwaliteit van de mixen. Met de originaliteit zit het wel snor, al vraag ik me af hoe een mix tussen The White Album en bijvoorbeeld Metallica‘s Black Album of het Black Album van Prince zou klinken. Nu doen we het met de raps van Jay-Z over een van de meest legendarische platen ooit. Eerlijk is eerlijk: het valt me niet mee. De eerste keer klinkt het vooral als een novelty, de tweede keer ga je letten op hoe de boel in elkaar gezet is en dan vind ik de keuzes niet altijd even geweldig. “What more can I say” versus “While my guitar gently weeps” klinkt goed en herinnert vrijwel niet meer aan de Beatles-classic, maar “99 Problems” doet me in de mix met “Helter Skelter” vooral denken aan manier waarop Public Enemy een gemene Slayer-riff gebruikte. Ergo: een mooie slag voor de P2P-gemeenschap en wellicht een boel publiciteit voor zowel Danger Mouse als Jay-Z. Maar of ik deze plaat over pak ’em beet een jaar nog zal draaien? Ik betwijfel het. Dan pak ik It Takes A Nation of Millions wel uit de kast.

File: DJ Danger Mouse – The Grey Album
File Under: Beatles-clash

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven