John Frusciante – Shadows Collide With People

Als je een hekel hebt aan de Red Hot Chili Peppers dan moet je niet meteen afhaken bij het lezen van dit stukje over het nieuwe album van haar gitarist John Frusciante. Als je een hekel hebt aan zijn verder moeilijk toegankelijke solowerk dan moet je ook niet meteen afhaken. Bij de naam John Frusciante gaan mijn gedachten onbedoeld terug naar de VPRO-documentaire in 1994. Hij was door overmatig heroïne-gebruik als gitarist uit de Red Hot Chili Peppers gezet. Hij zou vast en zeker de volgende Pepper zijn die het heden voor het eeuwige zou verruilen. Het ging anders. Hij kwam er weer bovenop. Hij kreeg een tweede kans bij de Peppers en brengt nu zijn vierde solo-album uit. De eigenzinnige Peppers-gitarist opent Shadows collide with people nog wel met een cursus moeilijk doen met psychedelische bliepjes, daarna komt het allemaal toch nog goed. Achter de moeilijke eerste bliepjes blijkt namelijk een album schuil te gaan dat heen en weer gaat tussen leuke opzwepende liedjes en intieme bliepjes, kraakjes en piepjes in de geest van Pink Floyd. Aan het album werd meegewerkt door o.a. Josh Klinghoffer (Bicycle Thief), Chad Smith en Flea. De Peppers-sound is echter beperkt gebleven tot wat samenzang. Dat zijn verleden sporen heeft nagelaten heeft blijkt uit zijn prachtige persoonlijke teksten. Met een zin als “Every person alive is everyone who’s dead”, lijkt John Frusciante boven de gewone man te zijn uitgestegen. Ik buig nederig.

File: John Frusciante – Shadows Collide With People
File Under: Je moet eerst doodgaan om te kunnen leven

7 Comments

 1. Peter

  Sorry, mijn nederlands is niet heel goed. Maar ik heb een vraag, ik zoek al lang de VPRO-documentaire van 1994. Kunt u me misschien vertellen waar ik ze kan vinden astublieft?
  Peter

 2. maria

  Hoi Peter, je ned. is in dit stukje foutloos. Je kunt de doc. vinden op het downloadprogr. bearshare, zal wel niet mogen, maar er staat enorm veel interessants op over JF. En hijzelf stimuleert het dat mensen zijn werk gratis kunnen downloaden, dus je hoeft je niet schuldig te voelen. Mocht je ondertussen niet zijn geslaagd, dan succes. Maria

 3. Tim

  wtf?! John stapte zelf uit de band man, hij werd er niet uitgezet. Dat is echt iets wat je wel goed moet laten blijken. Het geeft namelijk een hele andere draai aan het hele verhaal.

 4. J.M.

  John Frusciante is een genie!!!!!!
  Luister naar zijn solowerk. Luister naar de laatste RHCP cd’s. Hij drukt een vette stempel op de sound. En die sound is niet verkeerd. Fans die verlangen naar Mother’s Milk en verder terug in de tijd. Voor hen heb ik twee woorden: Arrow Classic…..

 5. Lotte

  Ik denk dat mister Frusciante echt de beste is! Zn albums zijn fantastisch, en het verveelt nooit. Helaas heb ik nog niet al zn solo albums (ik ben van plan alleen de albums te luisteren na z’n drugsperiode, want de rest… vind ik niet echt masterlijk).

 6. ik

  John Frusciante is inderdaad ZELF uit de RHCP gegaan tijdens een toernee door Japan. Hij is er niet uit gezet zoals word beweerd. Dit is toch een belangrijk gegeven !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top