Magwheels & Stone Glass Steel – Pane

Ik vind het knap als je als muzikant in staat bent om muziek te maken die opgaat in de plek waar de luisteraar zich bevindt. Vaak is dat soort muziek dan ook slechts genietbaar op die plek. Ik herinner me een adembenemende tocht in de Franse Alpen uit waarbij Amarok van Mike Oldfield in de diskman zat en naadloos aansloot op het golvende landschap. Thuis luisteren val daarbij in het niet. Adembenemend was het luisteren naar Pane, de split van Magwheels en Stone Glass Steel niet. Fascinerend wel. In de trein en vooral ook ronddolend op het station met een koptelefoon op, ontstaat er een vreemdsoortig schouwspel van de over de rails denderende treinen met hun vierkante wielen, het geroezemoes en de kletterende hakken van de gehaaste reizigers met de dreinende post-rock gitaren, noises en samplers van Magwheels’ David Sullivan. Niet de gitaren van Stone Glas Steel, want dat zijn ook de gitaren van Sullivan. Pane is namelijke wel een beetje een rare split. Het deel dat Stone Glass Steel voor haar rekening neemt, is opgebouwd uit alleen maar Magwheels tracks, die Phil Easter verknipt heeft tot twee tracks van 20 minuten. De één, meer dromerig en ambient, symboliseert het langzaam wegzakken van de zon aan de horizon De ander wat meer grimmiger en noisy, het invallen van de nacht. Hoe het ook zij, echt gemakkelijk voel je je er in ieder geval geen moment bij, maar met andere mensen om je heen op het station is het veilig te beluisteren en dwalen je gedachten zo af.

File: Magwheels & Stone Glass Steel – Pane
File Under: Drones
File Audio: [ Phantovm] [ Paint fire on the window ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top