N*E*R*D / NERD / N.E.R.D (wat je maar wil) – Fly or Die

De voortekenen logen er al niet om. De single “She wants to move” van N*E*R*D (No one Ever Really Dies en uit te spreken als en ie ar dee). Ik kreeg zowaar weer eens gloeiend rode oortjes van een zwarte plaat. Dat was al weer een tijdje geleden dat dat gebeurde. Beetje overdreven misschien om te zeggen dat het in mijn tienerjaren was, maar echt ver er naast zal dat er toch niet zitten. Dat ligt ook aan mij, ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat ik een ‘blanke’ muziekman ben. Maar dit Fly or Die-werkje van het duo Chad Hugo en Pharell Williams spreekt me dus echt wel aan! Voor Fly of Die hebben de Neptunes alle instrumenten zelf ingespeeld, wel hier en daar een paar gastrolletjes, en verder geen gebruik gemaakt van Spymob, de blanke indiepop begeleidingsband die ze live meenemen. 12 kekke tracks die vier decennia muziek incorporeren. Een geraffineerde mix van classic rock, soul, r-and-b, sixties pop, hip-hop en zelfs snippets new wave. Die grensoverschrijdende mengelmoes is ook de hoofdreden dat Fly or Die me zo pleziert en de hip-hop-puristen wel eens zou kunnen doen sidderen bij het horen van deze plaat. Die trekken dan maar It Takes A Nation uit de kast voor de beat en de vloeiende raps, geef mij maar N*E*R*D. Vliegen of sterven? Ik kies voor vliegen. Of was het geen vraag?

File: N*E*R*D / NERD / N.E.R.D (wat je maar wil) – Fly or Die
File Under: Is dit nog rap/hip-hop?

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top