Smogus – No matter what the outcome

Al jaren wordt er gefluisterd dat er wat broeit in de gekrochten van de Nederlandse metal-scene. Nu heb ik daar persoonlijk nog niet al te veel van gemerkt maar elke keer wanneer ik een nieuwe metalplaat van vaderlandse bodem te horen krijg vraag ik mij toch af of dít het dan is. Zo ook bij Smogus. Ik ken de heren al heel wat jaartjes vanuit het onvolprezen ‘bollenstreekcircuit’ en ben nooit echt heel enthousiast geweest. Veel gemaakte spierballenposes en de muziek flirtte wel heel erg met ‘inspiratiebronnen’ als Korn, Limp Bizkit en (vooral) Linkin Park. U kent het wel, harde gitaren, wat hiphop hier en daar en breed uitgemeten refreinen. Een typisch geval van 13 in een dozijn. Maar de tijden veranderen en de nu-metal lijkt op haar laatste benen te lopen. Ook Smogus is hier niet ongevoelig voor en gooit het op de officiële debuutcd over een andere boeg. Er is duidelijk veel geluisterd naar Faith No More en de nummers zijn een stuk melodieuzer dan voorheen. Natuurlijk gaat alles nog volgens het vertrouwde concept van één zanger en één rapper maar het lijkt erop alsof de balans tussen deze twee eindelijk gevonden is. De liedjes zijn stuk voor stuk in orde en – hoewel nog steeds niet uitblinkend in originaliteit – blijven vrijwel direct hangen. Op de productie valt niets af te dingen, die is moddervet en zit propvol met freaky geluidjes en aardigheden. Deze plaat in combinatie met de opzwepende live-act zou zomaar eens de commerciële doorbraak van Smogus kunnen betekenen.

File: Smogus – No matter what the outcome
File Under: Neerlands hoop? File Audio: [Don’t Care ][Just for Me] (samples)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top