Asia – Silent Nation

Soms krijg je van die cd’s binnen die je met angst en beven in de cd-speler drukt. Dat heb ik vooral sinds Ome FU mij gebombardeerd heeft tot hoofd van de afdeling AOR/Sympho. Want in dat genre wil er nog wel een groot verschil zitten tussen het kaf en het koren. En met de laatste twee cd’s van Asia (Aura en Arena) en de huidige naam en faam van deze voormalige supergroep in het achterhoofd, had ik Asia al bij het kaf gezet. Vooral omdat Asia met Silent Nation brak met een goede traditie; de titels van de cd’s beginnen allemaal met een A. Maar hoewel een goed vooroordeel nooit weg is, had ik hier toch even buiten de waard gerekend. En die waard, in de persoon van Geoff Downes (van Yes en The Buggles faam), realiseerde zich dat hij met Arena en Aura geforceerd hip probeerde te wezen en is daarom terug gegaan naar datgene wat hij wel goed kan: goede classic rock maken. En dat is gelukt. Samen met nieuwe frontman John Payne heeft Geoff Downes een degelijk stukje werk afgeleverd met 10 nummers die allemaal rond 1 thema (de vernietiging van de wereld door de mensheid, vooral de laatste 100 jaar) hangen. Muzikaal is het echter divers genoeg om niet van conceptalbum te spreken. Maar het is goed genoeg om het gereleased te krijgen via Inside Out, het toplabel momenteel in de symphohoek. Het genre gedachtig is Silent Nation geen vernieuwend of spraakmakend album. Silent Nation is, in de woorden van Downes, een verzameling ‘good songs that are well played’. Liefhebbers van de eerste drie Asia albums kunnen Silent Nation blind aanschaffen, en liefhebbers van AOR/classic rock geven het album een kansje in de platenzaak. En van die titel maken we gewoon A Silent Nation. Is de traditie ook weer in ere hersteld…

File: Asia – Silent Nation
File Under: Degelijk klassiek…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven