Etienne de Crecy – Super Discount 2

Ik heb een onvoorwaardelijke liefde voor Franse house en alle kriebelelectronica die erop lijkt. In principe is het recept simpel. Men neme een simpel verslavend deuntje of een oude killersample, haalt die een paar honderd keer door de vocoder en duwt daar een piepende, knisperende basmelodie onder. Mix dat vervolgens naar wat hoogtepunten. Als je Laurent Garnier heet, ben je nu klaar. Ben je Daft Punk of Cassius, dan ben je op zijn minst nog een sterke bridge of samplegrapje extra aan je stand verplicht. En heet je Etienne de Crecy, dan ga je ermee bij je vrienden leuren of die ook een track willen bijdragen voor je album. Etienne de Crecy was altijd hip. In 1997 bracht hij Super Discount uit, een album vol gastbijdragen van bijvoorbeeld Alex Gopher en Air, met een minimalistische gele hoes. De timing was perfect, want de Franse dance was nog nieuw, Daft Punk’s baanbrekende album Homework net uit en de eurohouse doodverklaard. In 2000 bracht hij het loungy Tempovision uit, precies toen Air en St Germain de chillmuziek weer hadden grootgemaakt. De clou van Super Discount 2 is natuurlijk het thema van de tracktitels: alle nummers zijn genoemd naar peer-to-peer-netwerken. Qua stijl is het een herhalingsoefening van deel 1. Zelfs de hoes is op de kleur na hetzelfde. Ach, een kniesoor die daarop let. Als je geweldige nummers als “Poisoned”, “Grokster”, “Bit Torrent”, “Overnet” en “Fast Track” maakt, dan hoeft het niet per se alweer baanbrekend te zijn. Maar toch, gaat dat beluisteren! Waar? Nou…


mij=Different / PIAS

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven