Rammstein – Reise, Reise

Ik kan me de eerste recensie van Rammstein’s debuutplaat(Herzeleid) nog eenvoudig voor de geest halen. In een Belgisch krantje werd de plaat afgedaan als een dubieuze rechtse provocatie: machinale metalriffs, marcheerbare ritmes, gebulder over vliegtuigrampen en en ook nog eens een nummer met als titel “Weisses Fleisch”. Nee, deze Duitsers konden niet fris zijn. De wereld dacht er echter anders over en drie platen later heeft Rammstein wereldfaam behaald met hun tanzmetal en pyrotechnische hoogstandjes. Of iedereen doorheeft dat de knipoog nooit ver weg is kun je je afvragen bij het succes dat de band oogst bijvoorbeeld in Amerika (Family Values-tour). Natuurlijk reden te meer voor Rammstein om juist nu te komen met een nummer als “Amerika“, waarbij de ene helft van de USA niet door heeft welke spot er met hun ver-amerikanisering van de wereld gedreven wordt, terwijl de andere helft maar moeilijk de woorden ‘We’re all living in Amerika, Coca-Cola, sometimes war..’ uit hun strot zal krijgen. Maar meezingen doen we allemaal toch, het is een verdomd catchy nummer! Reise, reise biedt echter veel meer. Het alom bekende ritmisch gebeuk wijkt regelmatig voor rustiger en meer melodieuze nummers. En waar de Duitse machine als toch vanouds doordendert gebeurt dat nu op een erg doeltreffende en pakkende manier. “Moskou”, “Keine Lust” en “Morgenstern”, het zijn allemaal potentiële singles. Het nummer “Los” laat zien dat ook met akoestische gitaren een behoorlijk swingend rocknummer gemaakt kan worden. En voor diegenen die juist de provocerende kant van Rammstein waarderen: met “Mein Teil” (over een Duitse kanibaal) worden ook zij op hun wenken bediend. Tel daarbij de uitmuntende productie en we weten hoe laat het is. Deze Duitsers zijn anno 2004 nog limoentjesfris. Muzikaal gezien natuurlijk.

File: Rammstein – Reise, Reise
File Under: Supergeile Deutsche Ja-Knick-Muzik, Spitzenklasse!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top