Green Day – American Idiot

Toen ik voor het eerst Green Day hoorde jaren geleden waren zij bij het grote publiek in een stilzwijgende oorlog verwikkeld met een andere punkband: the Offspring. Mijn toenmalige vriendinnetje was fan van de laatste, ik kocht blind de doorbraakplaat van Green Day (Dookie). Jaren later blijkt mijn gelijk. Na beëindiging van mijn korte relatie blijkt The Offspring zich te hebben toegelegd op het goedkoop scoren door telkens dezelfde plaat te maken. Green Day toonde zich meer volwassen door na Nimrod gas terug te nemen en met het subtielere Warning op de proppen te komen. Nu is daar dan American Idiot, een punkpopplaat met het pakkende geluid van Dookie plus een politieke boodschap die aan duidelijkheid niks te wensen over laat. De plaat is een conceptplaat -inclusief punkrockopera’s in het klein (!)- en ageert tegen wat Amerika is geworden de afgelopen jaren. Jawel, de jaren onder Bush Jr. We volgen onder meer de personages “Jesus of Suburbia” en “St. Jimmy” waarin openlijk de huidige Verenigde Staten in twijfel wordt getrokken: ‘In a land of make believe, that don’t believe in me’. Maar denk niet dat dit staaltje maatschappijkritiek heeft geleid tot een saaie plaat. Green Day heeft namelijk haar meest consistente punkpopplaat afgeleverd in jaren. Fel van leer trekkend (titelnummer), catchy (“Holiday”), kort van stof (“She’s a rebel”) of uitgebreid verhalend (“Homecoming”). Geen idee of Bush het onderspit gaat delven in de komende verkiezingen, er lopen namelijk nog genoeg American Idiots rond. Maar dit schijfje van Green Day heeft geen uiterste houdbaarheid 2/11/2004. Daarvoor is hij simpelweg te goed!

File: Green Day – American Idiot
File Under: “Mijn buurman is een f**king redneck, en daarom draai ik snoeihard…”

47 Comments

 1. Ik heb de cd eigenlijk gekocht vanwege track 11, wake me up when september ends, maar jammer genoeg is ie niet zo aangrijpend als de videoclipversie. Er ontbreekt gewoon iets aan. Verder is de cd wat mij betreft een topper.

 2. Eddie_Eagle

  Greenday is echt supervet, toch zou ik wel weer eens een echte oude punkrock cd van hun willen, met nummers zoals: Ha Ha You’re Dead, Christie Road, Worry Rock enz.

 3. eddie

  Ongelovelijke cd, ik kan er nog steeds niet genoeg van krijgen. Ik speel drums, en ram de hele cd mee. Ik vindt het een super cd vooral Letterbomb, en the Jesus of Suburbia & homecoming zijn te gek. Laterzzzz

 4. Elke!

  Inderdaad green day is gewoon mega, ken echt heel de cd vanbuite! 🙂 ik kan echt nimeer wachte op hun volgende (die volges mij echt nóg beter ga worre)
  keep rockin’
  Elke° x.

 5. toen ik american idiot voor het eerst had gehoord dacht ik dat ze gewoon meer goede nummers hadden nu heb ik al hun cd’s en ik ben al naar hun concert geweest billy-joe mike dirnt en trécool ga zo door

 6. dayane

  Green day is zo super mega chill hin cd is ook zo mega goed..wat lopen mensen te zeiken dat het geen echte punk-rock is? Moet dat dan? gaat het niet gewoon om te teksten? Kijk is naar Bullet in a Bible als je dan geen echte punk rock vind dan ben je helemaal…Billie en Mike en tre zijn geweldig en ik heb egt respect na alles wat ze hebbe meegemaakt dat ze nog steeds Rocken!
  We are the Fucking leaders..You have the Fucking power don’t let these bastards dictate youre life by trying to tell you what to do alright- Billie Joe Armstrong

 7. JerOen..

  Heey
  Green Day F*cking rock man!!! \m/
  kheb ook bijna alle cd’s van ze en ze rocken echt de pan uit !!!!!!!
  en ik heb 5 t-shirts zweetbandje 2 riemen naamplaatje ring en ng wat shit

 8. Kayleigh

  I love green day. =D
  Ze komen met een nieuw album. ^^
  Genaamd: Mind-Blowing. 😀
  kannie w8ten !!
  Billie is zoooo freakin’ sexy ! ;D
  En zn gitaren ook. Wou hem byna kopen maar me geld haalde het niet. xD
  Anyways. THEY ROCK!! 😉

 9. GREEN DAY FUCKING ROCKS + ze zijn hot n_n
  ik ben bezeg mee alle cds te verzamele moet nog 4 hebbe ,
  American Idiot is machtéég
  Bullet In A Bible is bena hetzelfde mokom Live zijn ze beter vink
  Mazzel x

 10. Green Day Lover Tanya

  Ik ben echt een ENORME GREEN DAY FAN en ik vind het balen dat ik het concert in 2005 gemist heb!!
  Hoop dat ze snel weer naar Nederland komen of een Europa-tournee doen want ze zijn egt mega cool, hot, super, sgattug en ZULKE GOEDE ROCKERS!!!!!
  Green Day vet wel rocks!
  Punkrock to the bone!
  (ook al hebben ze ook vet mooie liedjes, zoals Time Of Your Life)
  Ben al hun cd’s aan het verzamelen maar ik heb pas 3 albums en 1 cd met concerten… Hoop dat ik er snel meer krijg..!!

 11. cutexxangel

  greenday is gewoon een super band…… en wie dat niet vind kan opkrassen 😛 maar toch greenday een geweldige band! ^^ ze moeten een keer in nederland komen dan ga ik der ff heen….
  greenday=vett, je bent gewaarschuwed

 12. simon

  Green Day rocks man! al de nieuwe cover gehoord? de cd komt morgen uit: instant karma
  working class hero is een echt zalig nummer. Green day maakt van een soft rock nummer een echt punk rock nummer!
  de nieuwe cd komt niet voor 2008 en de nieuwe tour in Beglië en de rest van Europa dus niet voor 2009 denk ik…helaas….
  Ik heb ondertussen alle CD’s, enkele CD singles, 3 LP’s en enkele singels op vinyl verzamelt
  tja, als je fan bent é
  weet er soms iemand waar je de nieuwe cd met die covers van john lenon door oa green day en U2 kan kopen, liefst in België.
  thx

 13. simon

  ik ga akkoord met de mensen die Holiday een van de beste nummers ooit vinden!!!
  de nieuwe cd zal heel mss mind blowing heten…het is nog lang lang niet zeker
  en bowling park, nog nooit van gehoord….toch eerst eens checken voor je ietst op het forum zet é gastjes

 14. F!EN

  op de cd hangt bij mij aan de voorkant een klein stickertje waarop iets staat als: “enhanced with link to purchase green day ring tones!”
  wel… als ik die cd in mijn pc stop doet dit weinig/niks. :’-( hoe kom je bij die ringtones??? help me!
  kus
  Fien

 15. F!EN

  Voor Fons:
  The saints are coming staat op 18singles van U2 en working class hero staat op Make some noise save Darfur. Misschien komen beide liedjes op de nieuwe cd (mind-blowing) te staan

 16. wietske

  Hallo!
  Momenteel zijn wij bezig met een Rock opera dat gebasseerd is op het album American Idiot. Het stuk heet dan ook ‘American Idiot’! 😛 We hebben gister de première gehad van deze Rock opera die compleet met Live muziek, spel en dans voor een vol wijkcentrum heeft gezorgd (ca. 120 man). Volgende week, zaterdag 31 mei hebben wij een tweede voorstelling om 20:00u. in MFC de Helling te Winsum (Friesland). We dachten dat je wel belangstelling zou hebben aangezien je site helemaal in het teken staat van Green Day.
  Voor meer informatie en kaartenverkoop kun je terecht op http://www.american-idiot.nl en (hoe kan het tegenwoordig ook anders…) op http://www.ai-opera.hyves.nl.
  Groetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top