Mansun – Kleptomania

Je houdt van goeie Britpop. Niet alleen Franz Ferdinand of Supergrass: het ouwe soort met emotie, met glorieuze joelende gitaarriffs, meezingbare killer-refreinen, nauwelijks hoorbare achtergrondkoortjes en die schurkerig bijna-valse zang. Bestaat het nog? Strangelove, Oasis, Spacehog, Suede, Subcircus, het is allemaal overleden of niks meer. Zo ook Mansun. Ik was fan. De band stopte deze lente tijdens de opnames voor hun vierde album. Goed nieuws: die aller-, allerlaatste van Mansun is uit, het is een 3CD, hij heet Kleptomania en is zowaar (hoe on-Mansun!) toegankelijk. Zanger Paul Draper schmiert weer heerlijk, en dat “Love Remains” maar een dikke postmortem-hit moge worden. De eerste en beste cd bevat de sessies voor het vierde album en de tweede is een verzameling door fans gekozen non-album tracks. Dat zijn er nogal wat, want Mansun bracht sinds de zomer van 1995 9 EP’s uit. De derde cd staat tjokvol met demo’s, zeldzaamheden, de enige cover die de band ooit deed (Magazine’s “Shot By Both Sides”) en drie hidden tracks. Het niveau is goed maar toch wisselvallig. Ontwijk de saaie single (“Slipping Away”), beluister wel “No Signal No Complaints”, live-favoriet “Secrets” en het mooie bijna Red Hot Chili Peppers-achtige “Fragile. Zonde dat deze band uit elkaar moest. Het eerste solo-materiaal van Draper komt in 2005.

File: Mansun – Kleptomania
File Under: onbegrepen briljant Britpopgejank

6 Comments

  1. michiel

    Wat geweldig dat deze cd nog is uitgebracht! Wat zonde dat de band uit elkaar is als je de sessies voor de vierde CD hoort na het uiteindelijk enigszins teleurstellende Little Kix! Eigenlijk zou er nog een CD moeten komen met álle B-kantjes.

  2. Draper is overigens nog stééds bezig met zijn soloplaat, en op een reünie hoeven we niet te rekenen, volgens een interview dat ik tegenkwam. Het gaat zelfs zover dat Draper bij wijze van protest zijn gouden platen weggooide nadat hij ontdekte dat iemand een flinke som geld van de rekeningen van de band had opgenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top