Smutfish – Lawnmower Mind

Johnny Dowd, Jim White, maar ook het Groningse Whipster: allemaal referenties die terug te vinden zijn op Lawnmower Mind, de debuutplaat van Smutfish. Maar vooral doet de liedjes me denken aan Neil Young in de dagen van Tonight’s The Night en On The Beach. Zoals dat gaat wanneer vader oud, versleten en der dagen moe is, nemen de zoons het over. Dezelfde schijnbaar-nonchalante maar o zo doeltreffende instrumentatie, waar het nodig is uitwaaierend in episch gitaargeweld en dezelfde wankele, intense stem. Dat zanger Melle de Boer soms iets te nadrukkelijk Nederlands-Engels klinkt zij hem vergeven, helemaal als we hem vergelijken met die andere zanger uit Den Haag, bij wie de oud-Hollandsche aardappel vast in de keel zit. Nee, dan de door alcohol en nicotine gevormde stembanden die de geesteswereld van de zanger van Smutfish aan de wereld laten zien. Dieper, intenser en oprechter hoor je het niet vaak. Waar Neil Young opgebrand is, Jim White’s songs te saai zijn geworden en Johnny Dowd te onverstaanbaar en rommelig begint te worden en Whipster de liedjes te lang maakt, maakt Smutfish met Lawnmower Mind misschien wel de mooiste alt-country plaat van dit jaar en met “Gotta Have A Drink” het beste Nederlandse tear-in-my-beer-lied sinds Jaap Boots‘ “Triest Bier”.

File: Smutfish – Lawnmower Mind
File Under: Jaarlijstjesplaat
File Audio: [Gotta Have A Drink (live)]

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top